Stadig forverrede forhold i Mosul

En kvinne veiver et hvitt flagg i Mosul.
En kvinne veiver et hvitt flagg i Mosul. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB scanpix

Det rapporteres stadig om forverrede forhold i Mosul, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. De er klare til å hjelpe 200.000 sivile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har en stor operasjon finansiert av EU og en rekke europeiske land og USA, og er rede til å gi hjelp til 200.000 sivile som vi regner med vil strømme ut fra Mosul. Til nå har det kommet nærmere 70.000, men vi regner med at det vil komme mange flere, sier Egeland.

Det irakiske militæret og allierte styrker innledet offensiven mot Mosul 17. oktober, men den skrider langsomt fram og det rapporteres stadig om forverrede forhold inne i byen.

– Det befinner seg over en million mennesker i området. 600.000 av dem er barn. Og det er veldig vanskelig å evakuere og redde seg ut. Man kan bli skutt i ryggen av IS, sier Egeland, som også er FNs spesialrådgiver for Syria.

Les også: Irakiske sikkerhetsstyrker: Har avskåret IS i Mosul

Han understreker at det også er en stor frykt for sjiamilitsene som er med på offensiven, ettersom befolkningen i Mosul hovedsakelig er sunnimuslimer.

– Det er av avgjørende viktighet at man beskytter sivilbefolkningen fordi det er så enorme motsetninger blant folkegruppene i Irak. Vi holder den internasjonale alliansen ansvarlig for å ansvarliggjøre bakkestyrkene så det ikke blir begått overgrep, sier Egeland.

Les også: FN: Flere tusen barn på flukt fra Mosul

Personvernpolicy