– Over 100 drept av bilbombe sør for Bagdad

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 100 sjiamuslimske pilegrimer ble drept i et selvmordsangrep sør for Bagdad torsdag, opplyser politi- og sykehuskilder. Ekstremistgruppa IS sier den står bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge andre kilder er det mellom 70 og 80 drepte, men over 100 mennesker ble såret, og tallet på døde ventes å stige.

De aller fleste ofrene var sjiamuslimske pilegrimer fra Iran. I tillegg var et titall fra Bahrain og Irak, opplyser irakiske myndigheter.

Iranske myndigheter fordømmer angrepet.

– Dette barbariske og umenneskelige angrepet er en desperat handling fra IS som svar på deres nederlag, heter det i en uttalelse fra det iranske utenriksdepartementet.

En talsmann for departementet sier at angrepet ikke vil få konsekvenser for Irans støtte til Iraks kamp mot IS.

Svært kraftig bombe

Angrepet skjedde torsdag ettermiddag da pilegrimene var på vei hjem fra en religiøs seremoni i byen Karbala. Åtte busser med pilegrimer sto parkert på en bensinstasjon i byen Hilla, 120 kilometer sør for Bagdad, da en selvmordsaksjonist utløste en kraftig sprengladning som var plassert i en lastebil rett ved siden av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge irakiske sikkerhetsmyndigheter var det om lag 500 liter ammoniumnitrat, et kjemisk stoff som ofte brukes til å lage bomber, gjemt i lastebilen.

Ødeleggelsene etter eksplosjonen var enorme, og videoklipp på sosiale medier viser vrakdeler og kroppsdeler spredt ut over et stort område langs det som er hovedveien mellom Bagdad og den irakiske havnebyen Basra.

– Det er mange helt forkullede lik på åstedet, sier Falah al-Radhi, sikkerhetssjef i Babylon-provinsen, der angrepet skjedde. Han presiserer at det var et selvmordsangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS påtar seg ansvaret

Ekstremistgruppa IS sier i en uttalelse at det var den som sto bak angrepet, melder det amerikanske overvåkingsnettstedet SITE.

«200 sjiaer er drept og såret i selvmordsangrepet i Hilla. Flammene fra slagene i Ninawa vil spre seg til Bagdad, Karbala og Najaf» står det å lese i uttalelsen fra IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvmordsangrepet skjedde sør i Irak, i et område som IS ikke kontrollerer.

Den sunnimuslimske ekstremistgruppa har også flere ganger tidligere angrepet sjiamuslimer fra Iran som har vært på pilegrimsferd i Irak.

Millioner av pilegrimer

Mellom 17 og 20 millioner mennesker har i løpet av de siste dagene besøkt helligdommer i den hellige byen Karbala i forbindelse med den religiøse høytiden arbaeen. Ifølge irakiske myndigheter kommer om lag tre millioner av pilegrimer fra Iran.

Ofrene for torsdagens selvmordsangrep var på vei tilbake fra en pilegrimsferd til Imam Husseins mausoleum i Karbala.

Arbaeen er en av verdens største religiøse begivenheter, og over 25.000 irakiske soldater har vært utplassert i og rundt Karbala for å passe på de mange pilegrimene.