Meny

Frarøvet skolegang:

– IS drev «terrorskoler» for Mosuls barn

Barn går soldater fra de irakiske spesialstyrkene i møte under en pause i kampene mot IS-krigere i Aden-nabolaget i Mosul onsdag denne uken. Foto: Odd Andersen / AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldre som har klart å ta seg ut av IS-bastionen Mosul forteller om ubegripelige tilstander.

Mosul-offensiven

  • Mosul ligger i den oljerike Nineve-provinsen nord i Irak og er landets nest største by.
  • Det irakiske militæret og allierte styrker innledet en offensiv mot Mosul 17. oktober.
  • Byen har vært kontrollert av IS i to år.
  • IS hevder selv at de har om lag 7.000 væpnede menn i byen. Ifølge USA er det mer sannsynlig at det er snakk om mellom 3.000 og 5.000 krigere.
  • Det ble tidligere i måneden antatt at det var mellom 1,2 og 1,5 millioner innbyggere igjen i byen.
  • FN og flere hjelpeorganisasjoner advarer om en humanitær katastrofe, og har sagt at opptil én million kan bli drevet på flukt fra Mosul og tidligere IS-områder omkring.

(©NTB)

– Flyktningene fra Mosul har levd under et forferdelig IS-styre i to år. Foreldre forteller at barna knapt har gått på skole. IS innførte ifølge disse et nytt skolesystem hvor «krigføring og slakt» sto på timeplanen, sier Flyktningehjelpens mediekoordinator i Irak, Becky Bakr Abdulla, til ABC Nyheter på telefon fra Irak.

Den norske bistandsorganisasjonen bidrar i flyktningleire for internt fordrevne irakere og syriske flyktninger i den irakiske byen Erbil, omlag 70 km øst for Mosul.

– Mange av dem har blitt fordrevet flere ganger, og kommer til oss bare med klærne de har på kroppen. Flere mangler ID-papirer, sier Abdulla.

Menn har fortalt den norske bistandsarbeideren hvordan det å stå med en sigarett i hånda i IS-kontrollerte områder kunne føre til piskeslag, og krav om å underskrive en «kontrakt» om aldri mer å røyke.

– Flere beskriver hvordan de under flukten beveget seg på linje med et familiemedlem i front, for at kun én skulle gå på eventuelle bombefeller og landminer.

Irak-ekspert Henrik Thune: – IS kan gjenoppstå etter Mosuls fall

20.000 barn på flukt

Flyktninghjelpen operer per fredag med anslag på at 57.000 mennesker har blitt fordrevet i løpet av Mosul-offensivens første måned, blant disse skal 20.000 være barn. Antall som forlater byen øker fra uke til uke.

Flyktningleiren Debaka i utkanten av den irakiske byen Erbil. Foto: Amel Pain / EPA

Sivile havner også i kryssilden mellom de krigførende partene, og flyktninger har beskrevet IS’ bruk av sivile som levende skjold i gatekamper.

– Sivile forteller om hvordan IS har drevet dem fra nabolag til nabolag, fra hus til hus, som et ledd i en taktikk hvor sivile er blitt brukt som levende skjold, sa Flyktninghjelpens landdirektør for Irak, Wolfgang Gressmann, i en pressemelding tidligere denne uken.

Flyktninghjelpens mediekoordinator i Irak, Becky Bakr Abdulla. Foto: Flyktninghjelpen.

Sårede sivile fortsetter å strømme ut av det østlige Mosul mens irakiske regjeringsstyrker møter IS i gatekamper. De første ofrene ble brakt til et feltsykehus i den østlige utkanten av byen, etter et angrep med bombekastere omkring 09 (norsk tid) torsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP. Sengene på det provisoriske sykehuset ble raskt fylt, og andre pasienter måtte vente på plaststoler eller ligge på tepper på bakken i påvente av behandling.

Granater og bomber drepte tre barn og såret mer enn to dusin andre bare torsdag morgen, opplyser ansatte ved feltsykehuset til AFP.

Les også:  FN: Over 17.000 barn drevet på flukt fra Mosul

– 1,2 millioner fanget i byen

Hassan fra Mosul gråter mens han holder sønnen, 18 måneder gamle Jassem, som har fått behandling for hodeskader ved et feltsykehus i Samah-nabolaget i Mosul, etter et granatangrep der de to kom til skade. Foto: Odd Andersen / AFP

Irakiske styrker økte denne uken presset mot «Den islamske stat» (IS) i områdene rundt Mosul, og nærmer seg målet om å avskjære jihadistenes fluktruter vestover til Syria. Regjeringsstyrkene og deres allierte har også rykket lenger inn i de østlige bydelene. Irakiske styrker og sivile har betalt dyrt under den første måneden med kamper omkring Mosul, men endelige tapstall er ikke offentliggjort av myndighetene.

– De vi møter i flyktningleirene er svært traumatiserte mennesker, som er veldig slitne. Ofte har de manglet tilstrekkelig mat og rent drikkevann over lengre tid. Tanken på at 1,2 millioner mennesker fremdeles sitter fanget i byen med pågående urban krigføring er tung, sier Abdulla i telefonsamtalen med ABC Nyheter fredag.

Det anslås at 700.000 mennesker kan komme til å trenge nødhjelp i form av mat, vann, medisinsk hjelp og husvære. Det er allerede ti millioner mennesker som avhenger av humanitær bistand i Irak. 3,3 millioner er internt fordrevet siden 2014, da IS gjennomførte sin sjokkoffensiv i landet.

Les også: Irakiske styrker møter tøff motstand i Øst-Mosul

– Må sikres fluktruter

Flyktninghjelpens hurtigresponsgruppe ankom Hasansham-leiren for internt fordrevne nord i Irak 8. november. De hadde med seg pakker med grunnleggende nødvendigheter som hermetisk mat, vann og hygieneartikler. Pakkene ble delt ut til omkring 900 internt fordrevne fra Mosul, som ankom natten i forveien. Foto: Flyktninghjelpen/ Michelle Delaney.

Flyktninghjelpen har ulike tiltak for internt fordrevne irakere og syriske flyktninger, blant annet en gruppe som yter akutt nødhjelp til flyktninger fra Mosul-området døgnet rundt.

– Så snart disse får høre om at flyktninger har ankommet leire eller er i et område rykker de ut med vannflasker, hygieneartikler og annet utstyr, sier Abdulla.

70 prosent av de som har greid å flykte fra Mosul befinner seg nå i leire for internt fordrevne, der organisasjoner som Flyktninghjelpen kan bistå med det helt grunnleggende. I tillegg driver organisasjonen undervisningsopplegg for barn som ikke har hatt tilgang på ordentlig utdanning under to års IS-regime. Flyktninghjelpen tilbyr også psykososial hjelp til barn som lider av traumer.

– Vi har lagd skolesentre der barn kan slappe av, leke med andre barn og få undervisning i flere fag, sier Abdulla.

– De som er igjen i Mosul og byen omkring står overfor et svært vanskelig valg: Skal jeg bli i en by der jeg risikerer å bli drept i krig, eller risikere å dø på flukt. Vi forsøker å kommunisere til alle krigførende parter at det må sikres fluktruter for disse desperate menneskene, sier mediekoordinatoren.

– Må se familie henrettes

En fordrevet irakisk kvinne med katten Lulu, venter på transport ved den irakisk-kurdiske landsbyen Shaqouli omkring 35 kilometer øst for Mosul. Bildet er tatt 10 november. Kvinnen flyktet sammen med barna fra Mosul-nabolaget Intisar, for å søke tilflukt i en leir i Arbil. Foto: Odd Andersen / AFP

Flyktninghjelpen har mottatt grusomme rapporter om sivile som blir hengt, torturert og halshugget. Sivile som greier å flykte fra Mosul er i økende grad redde for å fortelle hva de har opplevd inne i den IS-kontrollerte byen, heter det i en pressemelding fra organisasjonen. De frykter hva som kan skje med familiemedlemmer som fortsatt befinner seg inne i Mosul. Noe kommer likevel frem:

– Flyktningene forteller at de første ukene og månedene fremsto IS svært vennlige, mens i løpet av de siste to årene, og særlig under den pågående offensiven, har IS drevet et nådeløst terrorregime mot mennesker som blir fanger i egne hjem, sier Abdulla.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Den irakiske offensiven for å gjenerobre Mosul startet 17. oktober.

– I løpet av måneden som har gått har vi mottatt svært bekymringsfulle rapporter om IS’ opptreden overfor sivilbefolkningen, hørt om familiemedlemmer som blir tvunget til å bevitne henrettelser, og andre grusomheter. Det er umulig for oss i

Fem måneder gamle Ritadj ble født under IS' styre. Hun har ingen identitetsdokumenter irakiske myndigheter anerkjenner. For tiden bor hun i flyktningleiren Debaga. Bildet er tatt 10. november. Foto: Zohra Bensemra / Reuters

Flyktninghjelpen å verifisere alle opplysninger, men dette er det flyktningene forteller oss, sier Abdulla.

De første ukene med kamper pågikk i tynt befolkede områder utenfor byen, men soldatene er nå på vei inn i tettbebygde områder der nødhjelp er vanskeligere å få frem.

– Med nært forestående militæraksjoner i tett befolkede deler av Mosul er humanitære grupper mer bekymret for evnen til familier rammet av konflikten til å komme seg i sikkerhet og få hjelp, sa FNs humanitære koordinator Lise Grande i en uttalelse denne uken.

Les også: – Mosul-data kan avsløre terrorplaner mot Europa

Omringer Mosul

Paramilitære soldater fra Hashed al-Shaabi-militsen, lojale til den irakiske regjeringen, har denne uken kjempet mot jihadistene og søkt etter minefeller i Tal Afar-flyplassen. Kontroll med Tal Afar, 50 kilometer fra Mosul, kan bringe de allierte styrkene nærmere målet om å omringe IS i gruppas siste større befestning i landet. Byen vil bli helt avskåret fra IS-kontrollerte territorier i Syria, der den fungerende IS-hovedstaden Raqa også vurderes som mål av amerikanskstøttede styrker.

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte opprettelsen av gruppens «kalifat» i Mosul i juni 2014. Gruppen har hittil investert langt mer i den pågående kampen enn i forsvaret av irakiske byer som Tikrit og Fallujah. Strategien til gruppen fremstår likevel uklar, melder AFP.

Øvrige kilder: AFP.

Les også: FN: 60 sivile drept på brutalt vis i Mosul

Populært