– Overraskende om de går inn i Mosul nå
De irakiske spesialstyrkene ved østgrensen av Mosul driver trolig sondering, mener orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Irakiske spesialstyrker nærmet seg mandag den østlige bygrensen i Mosul.
– Styrkene som nå har rykket frem til bygrensen vil trolig drive forundersøkelser. Hvor går forsvarslinjene, hvor står IS og hvor sterkt står de. Selv om de har kommet innenfor bygrensene i dag later det til at de står i områder som er mindre tettbefolket, sier orlogskaptein ved Forsvarets høgskole, Thomas Slensvik, til ABC Nyheter.
– For å få dette til å bli et koordinert angrep ville det overraske meg hvis de går inn med full tyngde med bakkestyrker nå. De venter nok på fremrykking av allierte styrker nord og sørøst for Mosul.
Elitesoldatene fra kontraterrortjenesten CTS ble møtt med bombekastere da de rykket mot de østlige forstedene til Mosul, melder nyhetsbyrået AFP. Konvoien med Humvee-biler skjøt mot et industriområde jihadistene kontrollerer, mens et fly angrep den antatte bombekasterstillingen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Irakiske styrker har gått inn i Mosul
Angriper Mosul fra alle kanter
CTS gjenerobret også Bazwaya, én av to IS-kontrollerte landsbyer som fremdeles sto mellom den fremrykkende irakiske hæren og de østligste delene av Mosul.
CTS-styrker tok seg også inn i den andre landsbyen, Gogjali, og kjempet for å holde på den, opplyste generalløytnant Abdelwahab al-Saadi til AFP på telefon. Han avviste rapportene om at irakiske styrker hadde tatt seg inn i al-Karamaområdet, inne i selve Mosul.
Med bakke- og luftstøtte fra en amerikanskledet koalisjon har titusener av irakiske soldater nærmet seg Mosul fra ulike fronter, i landets største militæroffensiv på flere år.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNord og øst for Mosul, ekstremistgruppen IS’ siste større styrkepunkt i Irak, har peshmergastyrker fra den autonome kurdiske regionen nylig inntatt flere landsbyer.
Artikkelen fortsetter under annonsenSør for byen rykker regjeringshæren fremover, med støtte fra koalisjonsstyrkenes artillerienheter. De er fremdeles et stykke fra den sørlige bygrensen, melder AFP.
– Det er en rekke forskjellige militsgrupper. Det finnes for eksempel militsgrupper som trolig sorterer direkte under iransk kontroll, med andre interesser enn den irakiske staten, sier Slensvik.
Les også: – Mosul-data kan avsløre terrorplaner mot Europa
– Sammenblanding av styrker
Paramilitære styrker fra Hashed al-Shaabi («Folkelig mobilisering»), en paraplyorganisasjon dominert av iranskstøttet sjiamilits, åpnet en ny front i løpet av helgen.
– Det er en sammenblanding av styrker, hvor det ble avtalt i forkant at kun de offisielle irakiske styrkene skal gå inn i Mosul. Hva som vil skje når de andre gruppene faktisk står der ved bygrensen virker mindre oversiktlig. Man ser for eksempel at sjiamilitsen har begynt å bevege seg vest for Mosul, og det er ikke helt i henhold til tidligere planer, sier Slensvik.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Irakiske sjiastyrker til offensiv ved Mosul
Hashed al-Shaabi er ikke på vei direkte mot Mosul, men har isteden siktet seg inn mot byen Tal Afar vest for Mosul, med mål om å gjenerobre den og avskjære forsyningslinjene mellom Mosul og den syriske grensen.
Artikkelen fortsetter under annonsenForskjellige agendaer
Lederskapet har uttalt offentlig at de ikke akter å gå inn i Mosul, som har et sunnimuslimsk flertall, men offiserer på bakken har uttalt at de ønsker å kjempe i selve byen, melder AFP.
– Det virker som samarbeidet mellom irakiske styrker, luftstyrkene og kurdisk peshmerga har gått bra. Militsgruppene som nå har begynt å røre på seg har til dels andre agendaer. Det finnes også kurdiske militsgrupper som opererer mer uavhengig, og som irakerne er skeptiske til.
– Hva kan bli det politiske etterspillet i området, med alle disse autonome, væpnede gruppene?
– Dersom den overordnende planen om at de andre gruppene skal stanse ved bygrensen og ikke gå inn blir overholdt, kan det være håndterbart. Men om ulike væpnede grupper går inn og tar kontroll over bydeler kan det bli svært spent i sluttspillet. Det er også usikkert om de irakiske styrkene har nok mannskap og ildkraft til å holde en så stor by alene, sier Slensvik.
Les også: Unicef: – Mennene har forsvunnet
«Ulovlig å forlate Kalifatet»
De første delene av offensiven, der flere dusin landsbyer og flere byer har blitt gjenerobret fra IS, er fremdeles i gang.
– Det er fortsatt landsbyer omkring Mosul som gjenstår å kontrollere. Det har blant annet blitt meldt om bruk av menneskelige skjold der IS tømmer landsbyer, og trekker seg tilbake til Mosul med disse. IS har en lov som sier at det er «ulovlig å forlate Kalifatet», så dem som har bodd innen dets grense må trekke seg tilbake sammen med krigerne ettersom den irakiske hæren rykker frem, sier Slensvik.
Artikkelen fortsetter under annonsenEtter at denne første fasen er over ventes det at irakiske styrker vil beleire Mosul, forsøk å åpne sikre korridorer for over en million sivile som befinner seg der, før de går inn i selve byen for å møte de gjenværende jihadistene i gatekamper.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: IS henter menneskelige skjold sør for Mosul
Venter enorm flyktningstrøm
FN har uttalt at opptil en million mennesker kan bli drevet på flukt de nærmeste ukene.
Mer enn 17.000 har allerede flyktet fra sine hjem siden offensiven startet, og det norske Flyktningrådet sier det i dag kun er 55.000 plasser igjen i leire i området.
IS har stadig tapt territorier i Irak siden 2015, og det er liten tvil om det endelige utfallet av kampen om Mosul, likevel har offiserer på irakisk side advart om at offensive kan vare i flere måneder.
– Generelt skrider offensiven sakte fremover, kanskje noe saktere enn man hadde håpet. Det er flere eksplosiver å rydde og sterkere motstand enn forventet i enkelte landsbyer. Men enkelte steder har de altså allerede kommet til bygrensen. Sikringen av området rundt byen går stort sett som planlagt, men det kan fortsatt ta noe tid, alt fra et par uker til noen dager. Mens selve gjenerobringen av byen Mosul kan ta måneder, sier Slensvik.
Artikkelen fortsetter under annonsenTapet av Mosul, der IS’ leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte sin «islamske stat» i juni 2014, kan ende med at IS ikke lenger holder territorium i Irak. I så fall vil den syriske byen Raqqa forbli gruppens eneste større befestning. Den amerikanskledete koalisjonen og allierte på bakken har uttalt at de snart vil gå mot Raqqa.