– Mosul-data kan avsløre terrorplaner mot Europa

En irakisk soldat holder vakt ved en pågrepet mistenkt IS-militant ved en kontrollpost sør for Mosul torsdag.
En irakisk soldat holder vakt ved en pågrepet mistenkt IS-militant ved en kontrollpost sør for Mosul torsdag. Foto: Goran Tomasevic / Reuters

Pentagon har sendt ytterligere flere dusin etterretningsanalytikere til Irak for å saumfare informasjonen man venter å finne under gjenerobringen av Mosul fra IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dataene kan blant annet gi hint om mulige terrorplaner i Europa, melder New York Times.

Analytikerne vil dele relevant informasjon om den pågående offensiven med det irakiske militæret, overføre nyttig innsikt til amerikanske myndigheter som planlegger et angrep mot Raqqa (IS’ «hovedstad» øst i Syria), søke etter informasjon om hvor gruppens leder Abu Bakr al-Baghdadi kan befinne seg, og finne ledetråder til potensielle terrorceller i Europa og eventuelle angrep disse planlegger.

Les også: IS henter menneskelige skjold sør for Mosul

Frykter hjemvendte fremmedkrigere

Irakiske spesialstyrker undersøker detonasjonsutstyr i en fabrikk IS har brukt til å lage bomber i Bazwaya, øst for Mosul torsdag. Foto: Zohra Bensemra / Reuters
Irakiske spesialstyrker undersøker detonasjonsutstyr i en fabrikk IS har brukt til å lage bomber i Bazwaya, øst for Mosul torsdag. Foto: Zohra Bensemra / Reuters

Også europeiske etterretnings- og anti-terrorpersonell avventer data fra harddisker, mobiltelefoner og andre kilder når irakiske styrker avanserer mot byen de nærmeste ukene. Europeiske myndigheter frykter en tilstrømming av fremmedkrigere etter offensivene mot Mosul og Raqqa.

Informasjon beslaglagt ved tidligere militæraksjoner mot IS har gitt USA og landets allierte viktige innsikter i terrorgruppens lederskap, økonomi og rekruttering. Koalisjonen har også fått tak i detaljerte opplysninger om mange av de 40.000 militante fra omkring 120 land som har strømmet til Syria og Irak for å slutte seg til gruppen.

– Dersom vi konfiskerer en mobiltelefon fra en drept IS-kriger i Manbij, og den inneholder telefonnummer til en bestemt hovedstad eller by kan vi dele dataene med andre medlemmer av koalisjonen, så de kan gjennomføre sin egen etterforskning, sier Brett H. McGurk, som er president Barack Obamas utsending til koalisjonen, tidligere denne måneden, ifølge artikkelen.

Norsk ekspert: – IS er sjanseløse i Mosul

E-tjenesten: – Har hatt stor nytte av beslag

– Vi kan dessverre ikke gå inn og kommentere offensiven i Mosul spesifikt, men vi kan gi noen generelle betraktninger rundt denne tematikken, skriver kommunikasjonssjef i Etterretningstjenesten, Kim Gulbrandsen, i en e-post til ABC Nyheter.

– Som kjent vil beslag i politietterforskning ofte være viktig, det samme gjelder for en Etterretningstjeneste.

Irakisk spesialsoldat undersøker en tunnel gravd ut av militante fra IS i Bazwaya øst for Mosul torsdag. Foto: Zohra Bensemra / Reuters
Irakisk spesialsoldat undersøker en tunnel gravd ut av militante fra IS i Bazwaya øst for Mosul torsdag. Foto: Zohra Bensemra / Reuters

– På generelt grunnlag kan vi derfor si at vi også har stor nytte av beslag som er relevant for den type oppdrag vi er satt til å løse. Denne type bearbeiding av informasjon er arbeidskrevende, siden det ofte er store mengder som ikke er av interesse.

Amerikanske tjenestemenn sier til New York Times at det vil bli en omfattende oppgave å samle, analysere og videreformidle etterretningskunnskapen fra Mosul. De venter å stå overfor et betydelig større datasett enn de 20 terabyte som hittil er oppdrevet i Manbij. Én terabyte tilsvarer innholdet i en million bøker.

Informasjonsdelingen mellom ulike europeiske land har ifølge New York Times’ artikkel blitt bedre siden fjorårets terrorangrep i Paris og Brussel.

Les også: Krekar maner til forsvar av IS

– Færre norske fremmedkrigere

Seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Martin Bernsen, ønsker heller ikke å kommentere konkrete funn av digitale spor. Han forteller at PST mottar informasjon fra samarbeidende tjenester, og gjør en selvstendig vurdering av denne før analyser og eventuelle tiltak.

– Vi går ikke inn på hvor denne informasjonen kommer fra, og det er ikke sikkert vi alltid kan fastslå det med sikkerhet, sier Bernsen i en telefonsamtale med ABC Nyheter.

Det har vært mindre reisevirksomhet av mistenkte fremmedkrigere fra Norge til Syria de siste ti månedene, og også færre returer.

– Det har vært en kraftig nedgang i år, sier Bernsen.

Ekspertanalyse: – Et veldig farlig tidspunkt å ikke lytte til Russland på

PST regner med at over 90 personer bosatt i Norge har reist til regionen de siste årene, 30 har returnert og omkring 20 er drept i Syria og Irak.

– For rundt 40 av dem som har reist fra Norge og fremdeles befinner seg i regionen er status uklar. Noen av disse kan være drept, sier Bernsen.

– Hvordan følges de norske og norskbosatte fremmedkrigerne opp ved retur?

– Vi gjør individuelle vurderinger, av kapasitet og vilje til eventuell terror. Vi kan gjøre pågripelser og stille for retten, gi spesielle oppfølginger lokalt, eller vurderer det slik at det ikke er behov for oppfølging.

Den siste tiden har de fleste som har returnert blitt pågrepet og siktet for deltakelse i terrororganisasjon, opplyser Bernsen.

– IS har vært på defensiven i det siste, og det har blitt vanskeligere å ta seg inn i Syria via nabolandene. Det kan også hende pågripelser og siktelser ved retur har virket avskrekkende. Flere av de returnerte har fått ganske strenge straffer. Man risikerer selvsagt også å bli drept der nede.

Les også: – Engasjementet dreier seg om å markere Russland som internasjonal makt

Personvernpolicy