Mosuls innbyggere forskanser seg i hjemmene sine

Irakere på flukt fra kamper sør for Mosul mens irakiske styrker fortsetter offensiven mot den IS-kontrollerte storbyen. Foto: Reuters / NTB scanpix
Irakere på flukt fra kamper sør for Mosul mens irakiske styrker fortsetter offensiven mot den IS-kontrollerte storbyen. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS-styret i Mosul har vært brutalt, men nå frykter innbyggerne at de neste ukene skal bli enda verre. Noen hundre har så langt greid å flykte, alle har satt kursen mot Syria, ifølge FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abu Saif, en 47 år gammel bedriftsleder som bor øst i Mosul, sier til nyhetsbyrået AFP at det er en uhyggelig stemning i gatene nå som soldater og sivile holder seg inne for å unngå militærangrep.

– Stemningen er merkelig, himmelen er alltid svart av røyk fra dekkene Daesh brenner overalt, sier han og bruker den arabiske betegnelsen på IS.

– Det er også svart røyk fra brennende olje i skyttergravene Daesh har gravd rundt byen for å skjule bevegelsene sine. Det virker som om mange Daesh-medlemmer allerede har forlatt denne delen av byen og dratt over til den andre siden av elven, men de har fortsatt mange snikskyttere her, samt bilbomber og bomber langs veiene, sier han.

Les også: Forsker: Mosul kan ende som Berlin etter andre verdenskrig

Bilbomber

I et forsøk på å forsinke offensiven har IS brukt bilbomber og skutt bombekastergranater mot irakiske styrker som nå står 2-3 mil fra byen. Ifølge en irakisk offiser har IS sendt av gårde tolv biler med eksplosiver siden tirsdag, men alle skal ha eksplodert før de nådde målet. Enkelte irakiske soldater er drept av granater, men offiseren nevner ingen konkrete tall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Offensiven mot IS i Mosul er den største militæroperasjonen i Irak siden den amerikanske tilbaketrekkingen i 2011.

Både den irakiske hæren og kurdiske, sjiamuslimske og sunnimuslimske militssoldater deltar i offensiven. Ingen vet om det vil ta uker eller måneder å drive IS ut fra byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frykter barn vil bli brukt som levende skjold

– Bli inne!

Innbyggerne har fått beskjed fra irakiske myndigheter om at det er tryggest å holde seg innendørs ettersom det antas at IS har lagt ut eksplosiver langs veiene ut og inn av byen, i tillegg til at sivile som flykter, risikerer å bli ofre for snikskyttere.

Både politikere og eksperter frykter at IS vil hindre sivile i å reise, og flere innbyggere bekrefter at de ikke får lov til å dra, ifølge Reuters. De sier også at enkelte har fått ordre om å oppholde seg i bygninger som trolig vil være mål for luftangrep – angrep som blant annet gjennomføres av den USA-ledede koalisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Satellittbilder avslører ødeleggelsene i Mosul hittil:

Les også: Amnesty: Sunnimuslimer fra Mosul risikerer brutal hevn

– 900 flyktet

Samtidig melder FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at om lag 900 personer har greid å flykte fra Mosul siden mandag.

Det er første gang UNHCR bekrefter at en større gruppe sivile har unnsluppet Mosul etter at offensiven startet, melder BBC.

FN etablerer nå flyktningleirer både sør, øst og nord for byen. De skal ta imot de om lag 200.000 menneskene som antas å flykte fra storbyen de nærmeste ukene.

De som allerede har forlatt byen, har imidlertid reist vestover og krysset grensen til Syria. Ifølge Redd Barna har 5.000 irakere de ti siste dagene flyktet til Syria for å unnslippe kampene. De er innkvartert i leiren al-Hol, der forholdene beskrives som svært dårlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for Tyrkias Røde Halvmåne, Kere Kinik, mener at så mange som 100.000 til 400.000 flyktninger kan komme til å sette kursen mot Syria. Han kritiserer samtidig koalisjonsstyrkene for ikke å ha planlagt det humanitære aspektet ved offensiven godt nok.

Les også:

Frykter terrorangrep i Europa hvis Mosul faller

– IS er sjanseløse i Mosul

Pentagon: Mosul-offensiven går raskere enn ventet

Norske soldater får viktig rolle under Mosul-offensiv