– IS er sjanseløse i Mosul

Se video:

Det er ingen som tror de 3500-4000 IS-krigerne som er igjen i og omkring Mosul i Irak vil stå imot offensiven som startet mandag. – Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta, og hva det vil koste, sier orlogskaptein Thomas Slensvik til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mosuls fall kan gi oppflamming i Syria

– Om Mosul faller kan det tenkes at gruppa vil trekke seg ut av Irak og bli mer aktive i Syria. I dag er de på defensiven også der, men hvis de får tilskudd av personell fra Mosul-området kan det flamme opp igjen i Syria. Et av målene med offensiven er nok å sikre at ikke for mange slipper unna, sier orlogskaptein Thomas Slensvik i mediegruppen til Forsvarets høgskole til ABC Nyheter.

– IS kontrollerer fortsatt store geografiske områder i Syria, men rekrutteringen er betydelig lavere, og de er på defensiven som organisasjon. Den store offensiven mot IS har til dels stoppet opp i Syria i dag, de er ikke lenger hovedfokus for syriske regjeringsstyrker, sier Slensvik.

Han mener de ulike grupperingene under paraplyen «Den frie syriske hæren» nå får størsteparten av oppmerksomheten til Syrias president Bashar al-Assad. De store slagene står i Aleppo og omkring hovedstaden Damaskus, også med støtte fra russiske kampfly.

–Assad vet at ingen ønsker at IS skal bestå. Derfor tenker han at han ikke trenger å konsentrere seg om dem nå, og har nærmest stanset angrepene mot denne jihadistgruppa.

Det er nærmest opplest og vedtatt at Assad slapp islamister ut av fengsel ved borgerkrigens utbrudd, forklarer Slensvik.

– Han ønsket å radikalisere opprøret, for å kunne argumentere med at han slåss mot en «terrororganisasjon».

Mer enn 300.000 mennesker har mistet livet i Syria siden konflikten, som utviklet seg til en borgerkrig, startet i mars 2011.

«Den islamske stat» (IS) erobret Mosul under en sjokkoffensiv for mer enn to år siden. I dag er det den siste større byen jihadistbevegelsen kontrollerer i landet.

30.000 soldater fra den irakiske hæren, støttet av en internasjonal koalisjon der 60 land bidrar, startet mandag sin offensiv for å gjenerobre det som var Iraks nest største by.

– IS ønsker å etablere en stat, og Mosul har vært en av de irakiske hjørnestenene for dette prosjektet, sier orlogskaptein Thomas Slensvik i mediegruppen til Forsvarets Høgskole, til ABC Nyheter.

Les også: Storoffensiv for å frigjøre Mosul er igang

Han påpeker at det foruten terror og barbari finnes en langsiktighet i IS’ prosjekt; statsbygging av deres «kalifat» i territorier de kontrollerer i Syria og Irak.

– Vesten og vestlige medier legger ofte vekt på IS’ brutalitet og henrettelser, men i Mosul har de også hatt en guvernør, et styresett, varehandel og sine lover og regler. De ønsker å organisere en stat etter sharialover.

IS erobret store territorier i Irak og nabolandet Syria i midten av 2014, og erklærte opprettelsen av et «kalifat» på tvers av de tidligere grensene. På et tidspunkt kontrollerte gruppa mer enn en tredjedel av Iraks territorium.

– De er brutale. IS gjennomfører henrettelser, noen ganger på stedet hvis de mener folk har forbrutt seg mot deres lovverk eller for eksempel er en spion. Men jeg har likevel inntrykk av at det er lite tilfeldig vold. I andre områder har det faktisk blitt rapportert om mennesker som velger å flykte til IS-kontrollerte områder for å unngå diverse militsgrupper som er mer uforutsigbare, sier orlogskapteinen.

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Peshmergasoldater feirer offensivens første seire med dans:

Les også: – IS henrettet 58 opprørere i Mosul

Hvor mye vil det koste?

Orlogskaptein Thomas Slensvik. Mediegruppen til Forsvarets Høgskole. Foto: Forsvaret.
Orlogskaptein Thomas Slensvik. Mediegruppen til Forsvarets Høgskole. Foto: Forsvaret.

Mosul har fungert både som rekrutterings- og inntektsbase for IS, forklarer Slensvik.

– Det sies om IS at gruppen «ble født i Syria, men finner sin næring i Irak». Det er i stor grad i Irak de har hentet lederskap og soldater. Dette er dels marginaliserte offiserer fra Saddams tidligere hær, som har søkt seg mot IS. Det har vært godt rekrutteringsgrunnlag blant utdannet personell som kan gjennomføre profesjonelle militære operasjoner, sier han.
Bakgrunn: Teller ned til stormingen av Mosul

I år har jihadistene tapt fotfeste i begge land. Dersom de også mister Mosul vil det nærmest gjøre helt slutt på gruppas kontroll av landområder i Irak. Slensvik vurderer det som lite sannsynlig at IS kan holde Mosul etter offensiven som startet denne uka.

– Spørsmålet er hvor lenge de blir stående og hva det vil koste å ta byen. Overmakten mot IS er nå så stor, og de er isolert både strategisk og lokalt. Det blir tap, men spørsmålet er hvor sterke de er i dag og hvor mye de vil ofre.

I koalisjonen som går mot IS denne uka inngår flere tidvis rivaliserende væpnede grupper; 30.000 regjeringssoldater, politi, peshmerga-styrkene fra de autonome kurdiske områdene i Nord-Irak, og ulike paramilitære grupper. Det skal være enighet om at hverken peshmerga eller den Iran-støttede sjiamilitsen vil gå inn i selve byen. Denne siste delen av offensiven er overlatt til irakiske regjeringssoldater og politi.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Irakiske styrker på vei inn i området al-Shourah, 45 kilometer sør for Mosul. Mandag 17. oktober. Iraks statsminister Haider al-Abadi annonserte tidligere samme dag at den ventede offensiven for å gjenerobre Mosul var i gang. Foto: Ahmad Al-rubaye / AFP
Irakiske styrker på vei inn i området al-Shourah, 45 kilometer sør for Mosul. Mandag 17. oktober. Iraks statsminister Haider al-Abadi annonserte tidligere samme dag at den ventede offensiven for å gjenerobre Mosul var i gang. Foto: Ahmad Al-rubaye / AFP

Kan møte «sovende celler»

IS vil være i betydelig mindretall og er ventet å bruke ulike geriljataktikker, bakholdsangrep, snikskyttere, bomber og vollgraver i et forsøk på å forsinke og svekke den irakiske hæren. Det er anslått at gruppa kun har omkring 3000-4500 mann under våpen i Mosul om området rundt, melder nyhetsbyrået AFP. Men samtidig har de hatt flere måneder til å forberede seg på angrepet. I forkant av offensiven har det vært meldt om at IS rigger bombefeller langs veier og i hus.

– Dette vil ta tid å rydde opp. De vil trolig også bruke selvmordsbombere mot offensiven. Tidligere har man sett gruppa bruke pansrede kjøretøy fylt med sprengstoff for å sprenge seg vei gjennom fiendens frontlinjer. Antakelig vil også den irakiske hæren møte «sovende celler» av krigere i områder fienden har de har rykket inn i eller forbi, sier Slensvik.

Irakisk-kurdiske peshmergastyrker betrakter røykskyen over byen Nineveh fra toppen av Zardakfjellet, 25 kilometer øst for Mosul. Flere tusen kurdiske peshmergasoldater avanserte mot jihadistkontrollerte landsbyer øst for Mosul som ledd i offensiven. Foto: Safin Hamed / AFP
Irakisk-kurdiske peshmergastyrker betrakter røykskyen over byen Nineveh fra toppen av Zardakfjellet, 25 kilometer øst for Mosul. Flere tusen kurdiske peshmergasoldater avanserte mot jihadistkontrollerte landsbyer øst for Mosul som ledd i offensiven. Foto: Safin Hamed / AFP

Det er også frykt for at jihadistene vil bruke sivile innbyggere i Mosul som «menneskelige skjold», og at gruppa vil søke å ramme sivile mål andre steder i Irak mens offensiven pågår, melder AFP. Mandag mistet minst 10 mennesker livet da en selvmordsbomber i bil angrep en av hærens kontrollposter sør for hovedstaden Bagdad. IS hadde ikke påtatt seg ansvar for dette angrepet tidlig mandag ettermiddag (norsk tid), men har stått bak et flertall av slike angrep i Irak den siste tiden. Søndag ble 36 mennesker drept i et angrep mot et begravelsestelt i Bagdad, og ytterligere to mistet livet i en eksplosjon i hovedstaden.

Derfor har det tatt lang tid

I 2014 var det en overraskelse for mange observatører at IS så lett kunne gå inn i og ta store territorier i Irak.

– Noe av grunnen til at det har tatt så lang tid å gjenerobre disse områdene er at man nærmest måtte trene den irakiske hæren på nytt fra grunnen av. I 2014 kunne relativt få IS-soldater raskt ta store områder, og irakiske soldater la på sprang selv om de hadde overlegent materiell og mannskap. Noe av dette hadde med IS’ rykte for vanvittig brutalitet å gjøre, soldatene var engstelige og demoralisert, sier Slensvik.

– Derfor vil de nok også gå relativt sakte frem med dagens offensiv.

Ved tidligere offensiver mot IS-kontrollerte byer som Ramadi og Tikrit kjempet irakiske regjeringsstyrker seg først frem til byen og omringet den før de siden angrep selve byen. For å nå Mosul må irakiske styrker først avansere gjennom flere titalls kilometer IS-kontrollerte områder, inkludert flere landsbyer, skriver AFP i en oppsummering om den irakiske taktikken.

En amerikanskledet koalisjon mot IS vil også gjennomføre angrep med ulike typer fly og helikopter, blant annet angrepshelikopteret Apache. Koalisjonen har også satt inn artilleri som kanoner og rakettkastere for å gi bakkestøtte.

FN har advart om faren for en enorm humanitær katastrofe i kjølvannet av offensiven, og frykter for sikkerheten for 1,5 millioner mennesker. Det er opprettet teltleire i regionen for å kunne ta imot internt fordrevne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:41 Festing, råning og bålbrenning på starten av påskeferien07:13 Støre: – Vi må redde mennesker fra å gå til grunne06:10 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:38 To bilister skutt mot i Oslo – politiet ser etter ukjente gjerningspersoner05:28 Krisepakken til amerikansk luftfart snart landet05:04 6.244 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 8404:41 Mann drept i Norrköping i Sverige04:06 Oljeprisen faller markant mens oljestatene forhandler om kutt04:00 Fauci: Færre sykehusinnleggelser i USA03:16 Opec-landene og Russland enige om kutt i oljeproduksjonen02:55 Trump i oljesamtaler med Russland og Saudi-Arabia02:14 Eldre mann til sykehus etter voldshendelse i Drammen01:23 Politiet refser bålbrenning i Oslo-marka01:22 16,8 millioner amerikanere har mistet jobben på tre uker23:34 Tenåring fra Sarpsborg omkom i MC-ulykke i Enebakk22:29 EU-landene enige om krisepakke til en verdi av 500 milliarder euro22:27 Norske borgere flys hjem fra fjerne strøk21:23 Pinks sønn (3) corona-smittet: – Jeg har aldri bedt så mye til Gud i mitt liv20:59 Mann siktet etter Ålesund-brann20:47 Svenskene koser seg i påskesola: – Direkte uansvarlig20:30 Mann i 50-årene varetektsfengslet etter hyttebrann i Finnmark20:23 Boris Johnson ligger ikke lenger på intensivavdeling20:11 Dronning Margrethe: – Jeg tror ikke jeg har ti år igjen19:42 Over 100 biler på rånetreff i Sørlandsparken bekymrer politiet19:36 Tenåring omkom i MC-ulykke i Enebakk19:02 Motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23 Reuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20 Ny dyster rekord i New York18:18 To nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47 Hundre italienske leger har mistet livet17:30 Brannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29 Stavanger-mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02 – Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28 6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42 Pågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37 Kronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07 – På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51 Siv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31 106 døde i Sverige siste døgnet14:11 Omstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46 Drapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45 Sør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10 Manchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10 Ukjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10 Arkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45 Mann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42 FIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56 Xi advarer mot mulig ny smittebølge08:36 Nent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18 80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09 To menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21 Trump gjentok kritikken av WHO07:00 Slik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00 FHIs corona-app kommer like over påske06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom
Siste nytt
07:41NorgeFesting, råning og bålbrenning på starten av påskeferien07:13NorgeStøre: – Vi må redde mennesker fra å gå til grunne06:10NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:38NorgeTo bilister skutt mot i Oslo – politiet ser etter ukjente gjerningspersoner05:28VerdenKrisepakken til amerikansk luftfart snart landet05:04Norge6.244 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 8404:41VerdenMann drept i Norrköping i Sverige04:06VerdenOljeprisen faller markant mens oljestatene forhandler om kutt04:00VerdenFauci: Færre sykehusinnleggelser i USA03:16VerdenOpec-landene og Russland enige om kutt i oljeproduksjonen02:55VerdenTrump i oljesamtaler med Russland og Saudi-Arabia02:14NorgeEldre mann til sykehus etter voldshendelse i Drammen01:23NorgePolitiet refser bålbrenning i Oslo-marka01:22Verden16,8 millioner amerikanere har mistet jobben på tre uker23:34NorgeTenåring fra Sarpsborg omkom i MC-ulykke i Enebakk22:29VerdenEU-landene enige om krisepakke til en verdi av 500 milliarder euro22:27NorgeNorske borgere flys hjem fra fjerne strøk21:23KulturPinks sønn (3) corona-smittet: – Jeg har aldri bedt så mye til Gud i mitt liv20:59NorgeMann siktet etter Ålesund-brann20:47VerdenSvenskene koser seg i påskesola: – Direkte uansvarlig20:30NorgeMann i 50-årene varetektsfengslet etter hyttebrann i Finnmark20:23VerdenBoris Johnson ligger ikke lenger på intensivavdeling20:11VerdenDronning Margrethe: – Jeg tror ikke jeg har ti år igjen19:42VerdenOver 100 biler på rånetreff i Sørlandsparken bekymrer politiet19:36NorgeTenåring omkom i MC-ulykke i Enebakk19:02NorgeMotorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23VerdenReuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20VerdenNy dyster rekord i New York18:18NorgeTo nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47VerdenHundre italienske leger har mistet livet17:30NorgeBrannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29NorgeStavanger-mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02Verden– Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28Verden6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42NorgePågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37NorgeKronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07Penger– På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51NorgeSiv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31Verden106 døde i Sverige siste døgnet14:11VerdenOmstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46NorgeDrapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45Helse og livsstilSør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10SportManchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10VerdenUkjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10NorgeArkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45NorgeMann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42SportFIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56VerdenXi advarer mot mulig ny smittebølge08:36SportNent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18Norge80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09NorgeTo menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21VerdenTrump gjentok kritikken av WHO07:00Helse og livsstilSlik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00NorgeFHIs corona-app kommer like over påske06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12VerdenErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom
Populært