Harde kamper om IS-kontrollert by sør for Mosul

Bildet er tatt utenfor Qayyarah sør for Mosul 15. august. I bakgrunnen ses røyk fra kamper mellom irakiske styrker og IS. Tirsdag meldte militære kilder at de fleste IS-krigerne i byen enten har flyktet eller er drept. Foto: Reuters / NTB scanpix
Bildet er tatt utenfor Qayyarah sør for Mosul 15. august. I bakgrunnen ses røyk fra kamper mellom irakiske styrker og IS. Tirsdag meldte militære kilder at de fleste IS-krigerne i byen enten har flyktet eller er drept. Foto: Reuters / NTB scanpix

Gatekamper raser mellom IS og irakiske styrker i byen Qayara sør for Mosul, ifølge en irakisk offiser. Titalls tusen sivile befinner seg byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med amerikansk luftstøtte stormet irakiske styrker tirsdag morgen sentrum av den IS-kontrollerte byen Qayara sør for Mosul, ifølge irakiske kilder.

– Kampen om Qayara er en gatekrig som herjer i et område av byen hvor det befinner seg titalls tusen sivile, sier Nejm al-Jabouri, som leder hærens operasjoner i området, til nyhetsbyrået DPA sent tirsdag kveld.

18 regjeringssoldater ble drept i et angrep fra en selvmordsbomber i bil tirsdag, opplyser han. Jabouri oppgir ikke noe tall på sivile ofre, men ber innbyggerne i byen unngå IS' stillinger og heise hvite flagg for å unngå angrep.

Les også: 36 henrettet i Irak etter IS-massakre

– Gjenerobret raffineri

Offiseren sier at regjeringshæren har gjenerobret oljeraffineriet i Qayyara, samt flere offentlige bygninger. Men fremmarsjen vanskeliggjøres av IS-krigernes vante taktikk med bruk av bilbomber, påpeker Jabouri.

Byen ligger rundt seks mil sør for storbyen Mosul, som har vært kontrollert av IS i over to år. Det er ventet at Qayara kommer til å fungere som base for en større offensiv mot Mosul.

En talsmann for irakiske antiterrorstyrker (CTS) sa tidligere tirsdag til nyhetsbyrået AFP at det har vært samarbeid væpnede innbyggere inne i byen.

Les også: Frivillige melder seg til kampen mot IS

– Massiv flyktningstrøm

Samme dag meldte FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at det er ventet en dramatisk økning i flyktningstrømmen fra den IS-kontrollerte storbyen Mosul i Irak etter hvert som irakiske styrker nærmer seg.

Offensiven kan få enorme humanitære konsekvenser for sivilbefolkningen, og opptil 1,2 millioner mennesker kan bli rammet, advarer Adrian Edwards, talsmann for UNHCR.

FN-organisasjonen jobber nå med å sette opp teltleirer i en rekke områder i Nord-Irak, men det er vanskelig å finne tilgjengelige steder som egner seg.

Både irakiske regjeringsstyrker, kurdiske peshmergastyrker, sjiamilitser og sunnimilitser har den siste tiden rykket nærmere Mosul. Målet er å omringe byen før et avgjørende slag.

Les også: General sier at 45.000 IS-krigere er drept på to år

Stadig yngre IS-krigere

Ifølge innbyggere som har flyktet fra IS-kontrollert områder, oppfører jihadistene seg stadig mer brutalt. Desertører blir drept, og rekruttene er blitt yngre.

I Qayara har halshogginger og likvideringer blitt dagligdags, mens det tidligere kun skjedde en gang iblant, opplyser Jarjis Muhammad Hajaj, en av flere tusen innbyggere som har flyktet fra byen.

– De begynte å gjennomsøke hus, pågripe folk og halshogge dem, sier Hajaj til det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Han fikk også inntrykk av at IS-krigerne ble nervøse når de fulgte med på nyheter om at gruppa taper territorium en rekke andre steder. Samtidig er krigerne blitt yngre og mindre erfarne.

Les også: FN: IS begår fortsatt folkemord mot Iraks yazidier

– På et tidspunkt var nesten alle som holdt vakt i gatene, tenåringer. Da tenkte jeg at de kollapser, de er ferdige, sier Hajaj, som nå befinner seg i en flyktningleir i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

Personvernpolicy