Kurdiske styrker med offensiv mot IS ved Mosul

Militære kjøretøy fra den kurdiske peshmerga-hæren fotografert sørøst for Mosul søndag. Foto: Azad Lashkari / Reuters / NTB scanpix
Militære kjøretøy fra den kurdiske peshmerga-hæren fotografert sørøst for Mosul søndag. Foto: Azad Lashkari / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Peshmerga-styrker har drevet IS ut av fem landsbyer øst for ekstremistgruppas hovedsete Mosul i Nord-Irak, ifølge kurdiske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En kurdisk reporter ble drept og en annen journalist såret av artilleriild under militæroffensiven som begynte i søndag, melder nyhetsbyrået AFP. Begge fulgte peshmerga-styrkene og jobbet for Kurdistan TV, som eies av regionspresident Massoud Barzanis parti KDP.

Les også: Mosul-offensiv kan tvinge 1 million på flukt

Offensiven begynte søndag morgen, og de kurdiske styrkene har så langt tatt kontrollen over fem landsbyer som tidligere var kontrollert av IS. Det opplyser sikkerhetsrådet i den selvstyrte kurdiske regionen i Irak samme ettermiddag.

De kurdiske styrkene får støtte fra den USA-ledede militæralliansen mot IS, som også Norge inngår i.

Offensiven har som mål å frigjøre totalt ti landsbyer i området for å øke presset på ekstremistgruppa, heter det i uttalelsen fra sikkerhetsrådet i regionshovedstaden Arbil. Landsbyene ligger på slettene i provinsen Nineveh, mellom Mosul og Arbil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågår fortsatt

De kurdiske styrkene har under offensiven fått støtte fra kampfly fra den USA-ledede koalisjonen. Brigadegeneral Dedewan Khurshid Tofiq i peshmergahæren beskriver søndag kveld militæroperasjonen utenfor Mosul som pågående.

Bilder fra området viser røyk som stiger opp fra en landsby mens pansrede kjøretøy kjører gjennom en åker. En peshmerga-kilde sier til AFP at sju kurdiske soldater ble drept i søndagens kamper.

Offensiven er et ledd i å stramme grepet om storbyen Mosul, den siste gjenværende byen som kontrolleres av IS i Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede har 100.000 mennesker blitt drevet på flukt som følge av kampene i området, ifølge FN. Hjelpeorganisasjoner frykter at én million mennesker etter hvert vil bli fordrevet ved og i Mosul.

Flere fronter

Peshmerga-hæren er underlagt de kurdiske regionsmyndighetene og ikke Bagdad-regjeringen, som også deltar i den lenge varslede offensiven mot Mosul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag kveld hevdet en lokal talsmann at irakiske regjeringsstyrker hadde gjenerobret fire landsbyer fra IS i nærheten av Qayyara, som ligger fem mil sør for Mosul.

Det har lenge vært ventet en offensiv mot byen, som IS har kontrollert siden 2014. Irakiske myndigheter har flere ganger sagt at de vil gjenerobre Mosul før året er omme. Amerikanske tjenestemenn mener imidlertid at tidsplanen er urealistisk.