Australia forsvarer deltakelse i Irak-krigen

Den tidligere embetsmannen og statssekretæren John Chilcot ble i juni 2009 oppnevnt til å lede granskingen av Storbritannias bidrag til invasjonen og krigføringen i Irak. Foto: Peter Nicholls / Reuters / NTB scanpix
Den tidligere embetsmannen og statssekretæren John Chilcot ble i juni 2009 oppnevnt til å lede granskingen av Storbritannias bidrag til invasjonen og krigføringen i Irak. Foto: Peter Nicholls / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australias utenriksminister forsvarer beslutningen om å bidra i Irak-krigen, dagen etter at Storbritannia fikk kritikk for tilsvarende avgjørelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chilcot-rapporten, som det har tatt sju år å fullføre, sår blant annet tvil om det juridiske grunnlaget for det britiske militære engasjementet i invasjonen i 2003. Australia bidro med 500 spesialsoldater samt sjø- og luftstyrker i operasjonen, en avgjørelse utenriksminister Julie Bishop forsvarer basert på informasjonen som var tilgjengelig.

– Australias engasjement var basert på informasjon, den beste informasjonen vi hadde på tidspunktet, sier hun. Bishop var på tidspunktet helseminister.

Hun vil ikke svare på om daværende statsminister, hennes kollega John Howard i Det liberale partiet, burde beklage deltakelsen i Irak-krigen overfor det australske folk. Men hun understreker at opposisjonens utenrikspolitiske talsmann i 2003, Labors Kevin Rudd, oppfordret regjeringen til å støtte USA.

– Det var til en viss grad et topartistandpunkt, sier Bishop.

Den pensjonerte generalen Peter Leahy, som var Australias hærsjef under Irak-krigen, sier at Chilcot-rapporten burde fungere som en veiledning for framtidige militære involveringer. Australia bør være forsiktige med «blindt å slå følge med» sine internasjonale partnere, mener Leahy.