Meny

Sivile innesperret i blodig slag om Falluja

Her er irakiske soldater på vei i Falluja, som regnes som en IS-bastion. Se Video!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske styrker har rykket inn i IS-bastionen Fallujas gater. 50.000 sivile har nå ingen mulighet til å komme seg ut, advarer Flyktninghjelpen.

– Alle stridende parter kan og må gjøre noe for å sikre at de 50.000 sivile som fortsatt er inne i Falluja, kommer seg trygt ut så fort som mulig, sier norske Becky Bakr Abdulla, mediekoordinator i Flyktninghjelpen til NTB.

På telefon fra provinsen Anbar, der Falluja ligger, forteller hun at organisasjonen bare kjenner til én eneste familie som har klart å rømme ut av byen siden sist mandag.

Fakta om Falluja

• By i den sunnidominerte provinsen Anbar, rundt 60 kilometer vest for Iraks hovedstad Bagdad.

• Hadde rundt 300.000 innbyggere før den al-Qaida-tilknyttede gruppen ISIL (senere IS) tok kontrollen i januar 2014.

• Siden har irakiske regjeringsstyrker og sjiamilits beleiret byen, og mange sivile skal ha dødd av sult.

• 23. mai innledet styrkene, som støttes av den USA-ledede koalisjonen, en lenge varslet storoffensiv med gjenerobring av Falluja som mål.

• Ingen annen by har vært kontrollert av IS så lenge som Falluja, som i lang tid vært et viktig sentrum for sunnimuslimske opprørere.

• Under USAs invasjon i 2003 var byen et senter for al-Qaida og andre militante grupper som kjempet mot de utenlandske okkupantene.

• USA møtte hard motstand. Først i slutten av 2004 lyktes USA og allierte styrker i å erobre Falluja etter et slag som omtales som det blodigste amerikanske styrker har utkjempet siden Vietnam-krigen.

• Over tusen irakiske opprørere, et ukjent antall sivile og nesten 100 amerikanske soldater ble drept. Store deler av byen ble ødelagt. USA innrømmet i ettertid å ha brukt hvitt fosfor i krigføringen.

Falluja har vært beleiret av irakiske styrker i lang tid, mens IS har hindret folk i å flykte. I månedsvis har det kommet rapporter om grufulle forhold for befolkningen.

Drikker elvevann

Fra områdene rundt byen har omkring 530 familier den siste uka klart å rømme til flyktningleirer i Amiryiat Al Fallujah, rundt 30 kilometer unna.

– Familier jeg snakket med i dag, sier det ikke er noe som helst mat eller medisiner igjen. De har overlevd på glovarmt elvevann, noen har måttet spise tørkede gamle dadler som var ment for husdyrene deres, sier Abdulla.

Offensiven mot Falluja ble lansert for en drøy uke siden, og siden har harde kamper rast i utkanten av byen, som ligger bare seks mil vest for Bagdad.

Les også: – Nå starter nærkampene

– Blir veldig blodig

En rekke landsbyer er gjenerobret, og mandag morgen kom meldingene om at de første styrkene har rykket inn i selve byen fra tre kanter.

– Irakiske styrker rykket inn med luftstøtte fra den internasjonale koalisjonen, det irakiske flyvåpenet og støtte fra artilleri og stridsvogner, sier generalløytnant Abdelwahab al-Saadi, kommandanten som leder operasjonen, til AFP.

Anslagsvis 500 til 1.000 IS-krigere er i Falluja, som for over to år siden ble den første byen i Irak som falt til ekstremistene. De har hatt lang tid på å forberede forsvaret. De irakiske styrkene, som støttes av sjiamuslimske militser, kommer trolig til å møte sterk motstand.

– Det kommer selvsagt til å bli veldig blodig, sier Joel Ahlberg, Irak-kjenner ved Folke Bernadotte-akademiet.

Kan ta ukevis

Den irakiske elitestyrken CTS leder mandagens fremrykking, som markerer begynnelsen på det som kan bli et blodig slag fra gate til gate inne i selve byen.

Ahlberg spår at kampen om Falluja blir langvarig.

– Det innebærer bykrig med artilleribeskytning i en tettbebygd by. Vi må vente oss veldig store ødeleggelser og mange tapte sivile liv, sier han til TT.

Professor Jan Hallenberg ved Försvarshögskolan anslår at gjenerobringen kan ta tre-fire uker.

– De irakiske styrkene er ikke like sterke som de ønsker å være. Og IS yter ofte veldig voldsom motstand, sier Hallenberg til TT.

Les også: USA hevder å ha drept IS-leder i Falluja

Lang beleiring

Kampene beskrives som voldsomme. IS-krigere har satt ut snikskyttere og bombarderer regjeringsstyrkene med bombekastergranater, forteller general Haider al-Obeidi til nyhetsbyrået AP.

Flyktninghjelpen og andre organisasjoner har bedt partene opprette humanitære korridorer.

– De 50.000 sivile har ingen mulighet til å komme seg ut nå. For dem kan vi bare håpe, sier Becky Bakr Abdulla fra Flyktninghjelpen.

– Fra landsbygda rundt får vi nå daglig inn rundt 80-90 familier, og vi forventer at flere kommer de nærmeste dagene, forteller Abdulla, som understreker at det er stort behov for mer internasjonal støtte til nødhjelpsarbeidet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus