Hundrevis av sivile på flukt fra ekstremisthøyborgen Falluja

FLYKTET FRA INFERNO: Sivile som flyktet hjemmefra på grunn av kampene i Falluja, utenfor byen 26. mai.
FLYKTET FRA INFERNO: Sivile som flyktet hjemmefra på grunn av kampene i Falluja, utenfor byen 26. mai. Foto: Osamah Waheeb / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre sivile har flyktet fra området rundt Falluja, mens en samordnet offensiv er underveis for å gjenerobre byen fra IS. Fortsatt er rundt 50.000 sivile fanget i byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Byen er en av ekstremistgruppens høyborger, og for en snau uke siden ble titusener av irakiske soldater satt in for å ta byen tilbake. Falluja og Mosul er de to siste større byene i Irak som kontrolleres av IS. Den USA-ledede koalisjonen sier den har drept en IS-kommandant i området, men det er ikke kjent når det skjedde.

– Vi har drept flere enn 70 krigere, inkludert Maher al-Bilawi, som var øverstkommanderende for IS-styrkene i Falluja, sier en talsmann for koalisjonen, oberst Steve Warren. Det antas at rundt tusen IS-krigere befinner seg i byen.

Les også: Svenske IS-krigere drept i amerikanske luftangrep

Bare et fåtall sivile har klart å komme seg ut av den beleirede byen de siste dagene, til tross for planer om å opprette sikre korridorer for å slippe sivilbefolkningen ut. En større gruppe kom seg unna fredag. Ifølge en politioffiser ble 460 personer, de fleste av dem kvinner og barn, reddet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også på grensen mellom Syria og Tyrkia er mange sivile fanget av krigen. 15.000 befinner seg i den beleirede byen Marea, og menneskerettsgrupper anslår at minst 100.000 er strandet i grenseområdene etter at en IS-offensiv har avskåret dem fra omverdenen.

Les også: Irak forsøker å ta Mosul tilbake fra IS

– Vi er svært bekymret for de rundt 100.000 menneskene som er strandet mellom grensen og de aktive frontlinjene, sier regionsjef Pablo Marco i Leger Uten Grenser.