Meny

Nær 100 mennesker drept i nye blodbad i Bagdad

Bilbomben i Sadr-byen tok livet av flere titall mennesker og forårsaket store materielle skader på flere bygninger. IS sier at gruppa sto bak angrepet. Foto: Wissm Al-okili / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 94 mennesker ble drept i tre bombeangrep i Bagdad onsdag. IS tar ansvaret for samtlige angrep, som rammet irakiske sjiamuslimer hardt.

Dagen som skulle bli årets hittil blodigste i den irakiske hovedstaden, begynte med en kraftig bilbombe som eksploderte i Sadr-byen. Minst 64 personer ble drept og 82 såret, opplyser irakisk politi og helsepersonell til AFP.

Bomben gikk av like ved en skjønnhetssalong i den sjiadominerte bydelen, og mange av ofrene var kvinner, melder Reuters. Andre nyhetsbyråer skriver at angrepet skjedde like ved et utendørs marked.

En rekke mennesker ble drept momentant, mens andre fikk så alvorlige skader at de døde kort tid senere.

Flere bomber

På ettermiddagen smalt det igjen. Det ene angrepet, som ble utført av en selvmordsbomber i bil, rammet en politistasjon i Kadhimiya. Distriktet ligger rett vest for Sadr-byen og huser et av de helligste pilegrimsmålene for sjiamuslimer.

Minst 18 personer ble drept, deriblant fem politimenn, ifølge nyhetsbyrået APs kilder. I det tredje bilbombeangrepet skal minst 13 mennesker ha blitt drept. Ifølge Reuters skjedde det vest i Bagdad, i et område med hovedsakelig sunnimuslimsk befolkning.

Totalt skal minst 150 mennesker ha blitt såret i de tre bombeangrepene, og det fryktes at dødstallet skal stige.

Grønnsaksbil

Ifølge et øyenvitne lå bomben i Sadr-byen skjult i en pickup lastet med frukt og grønnsaker. Bilen skal ha blitt parkert av en mann som forlot bilen i all hast og forsvant inn folkemengden.

– Eksplosjonen var så voldsom at bakken ristet. Kraften gjorde at jeg ble kastet flere meter, og jeg mistet bevisstheten i noen få minutter, sier Karim Salih, en 45 år gammel grønnsakshandler, til nyhetsbyrået AP.

Han fikk selv ingen synlige skader, men to av hans medarbeidere ble såret.

En rekke biler ble ødelagt, og flere bygninger fikk store materielle skader i eksplosjonen.

IS-kunngjøring

Den ytterliggående sunniislamistiske gruppa IS tok i en kunngjøring på nettet på seg ansvaret for alle tre angrepene. I meldingen hevdes det at angrepet ble utført av selvmordsbombere.

Gruppa påstår også at angrepet i Sadr var rettet mot sjiamuslimske militssoldater, men det er ikke klart om det var soldater blant ofrene.

Ifølge BBC er mange av ofrene kvinner og barn, og for flere av de over 80 sårede er tilstanden kritisk.

I Sadr var det mange som la skylden på regjeringen for blodbadet.

– Staten er i en konflikt, folket er ofrene. Politikerne står bak denne eksplosjonen, sier en mann ved navn Abu Ali til AFP ved bombestedet.

Rammet før

Flertallet av befolkningen i Sadr-byen er irakiske sjiamuslimer, som hyppig rammes av terrorangrep fra IS og andre ekstremister.

Den sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr, som leder en stor protestbevegelse mot korrupsjon og for reformer i regjeringen, har en massiv tilhengerskare i bydelen som er oppkalt etter hans far.

I februar ble minst 70 mennesker drept i et lignende angrep mot et travelt marked i bydelen. Da gikk to bomber av. Angrepet var det blodigste i Bagdad på flere måneder.

IS kontrollerer fortsatt store områder vest i Irak, selv om irakiske regjeringsstyrker har gjenerobret store områder det siste året.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus