Regjeringen viderefører ekstratilskudd for enslige asylbarn

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) fortalte fredag formiddag pressen om ekstratilskudd til kommunene ved bosetting av flyktninger. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) fortalte fredag formiddag pressen om ekstratilskudd til kommunene ved bosetting av flyktninger. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunene vil også neste år få et ekstratilskudd for å bosette enslige mindreårige asylsøkere. Men om staten vil dekke alle barnevernsutgifter til denne gruppen, vil innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) foreløpig ikke svare på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens integreringstiltak:

  • Regjeringens integreringsmelding legges frem 11. mai. Her er noen av tiltakene regjeringen vil foreslå:
  • Kommunene får i 2017 videreført årets ekstraordinære støtte på 100.000 kroner per enslige mindreårige asylsøker.
  • Et stimuleringstilskudd på 50.000 kroner for kommuner som tar imot flere flyktninger enn de blir anmodet om, videreføres også neste år.
  • Alle asylsøkere skal gjennom et 50 timers kurs om norsk kultur, lover og regler.
  • Egne dialoggrupper skal bidra til å redusere vold i og utenfor asylmottak. 12 millioner kroner er satt av til dialogprosjektet.
  • Arbeidspraksis skal utgjøre en større del av introduksjonsprogrammet for nye innvandrere, særlig innen pleie og omsorg.
  • Flyktninger og asylsøkere må ha bodd i Norge i fem år før de kan motta kontantstøtte.
  • Regjeringen vil utvide programmet Jobbsjansen til å gi innvandrerungdom ett ekstra skoleår. I tillegg skal introduksjonsprogrammet kunne utvides med ett ekstra år for enkelte grupper. 97 millioner kroner er satt av til programmet.
  • I 2015 tok Norge imot over 30.000 asylsøkere, som skal bosettes og integreres i kommunene.

Listhaug og kommunalminister Jan-Tore Sanner (H) møtte fredag formiddag opp i Kommunenes Hus i Oslo for å slippe en gladnyhet fra den kommende integreringsmeldingen neste uke.

– Vi er her i dag for å gi kommunene informasjon om at de ekstratilskuddene som ble gitt i år for å stimulere kommunene til å ta imot flyktninger, også vil bli videreført neste år, fortalte Listhaug.

Les også: Listhaug vil gi flyktninger på asylmottak kurs i norsk kultur

Vil ha skattebetalere

Det innebærer at kommunene fortsatt vil få 100.000 kroner ekstra per enslige mindreårige asylsøker de bosetter. Regjeringen viderefører også et stimuleringstilskudd på 50.000 kroner per flyktning for de kommunene som bosetter flere enn de i utgangspunktet har blitt bedt om fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Totalt vil kommunene får nær 320 millioner kroner ekstra neste år til bosetting og inkluderingstiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet er å få skattebetalere og folk som står på egne bein. Da er vi nødt til å gjøre kommunene rustet til å ta hånd om den oppgaven, uttalte Listhaug.

Listhaug sier hun håper ekstramidlene også vil føre til at kommunene fortsetter den gode trenden med å bosette stadig flere flyktninger. Mens 6.500 ble bosatt i 2013, ble over 11.000 bosatt i fjor. I år skal hele 16.000 bosettes. Bosettingsbehovet vil også bli stort i 2017, på grunn av den ekstraordinært store tilstrømningen av asylsøkere i fjor, fastslo statsråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: EU vil ha automatisk asylfordeling

5.400 enslige barn

KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) kalte nyheten en gledelig melding til Kommune-Norge.

– Vi har enorme utfordringer foran oss, men jeg tror at jobben vil være mulig å gjøre for kommunene med dette bidraget, sa Helgesen.

Hun gjorde det samtidig klart at kommunene særlig har utfordringer med å få bosatt enslige mindreårige asylsøkere. I fjor kom rekordmange 5.400 barn alene til Norge. En stor andel av dem har behov for omfattende barnevernstjenester. I mange tilfeller vil kommunene trenge å bruke 300.000 til 400.000 kroner per barn, det vil si langt over ekstrabeløpet på 100.000 kroner som nå gis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Barnevernsutgiftene er en egen sak som regjeringen vil komme tilbake til, det er statsråd Solveig Horne (Frp) som har ansvaret for barnevernet, svarte Listhaug på spørsmål om hva regjeringen vil gjøre for å hjelpe kommuner som blir sittende med store barnevernsutgifter.

Spørsmålet vil ikke bli avklart i integreringsmeldingen som kommer neste uke, men trolig i forbindelse med forslag til statsbudsjett til høsten, ifølge departementet.

Les også: Asylsøkere får 10.000 kroner ekstra for å returnere frivillig

Historisk lavt

Stimuleringstilskuddet på 50.000 kroner har så langt ikke gitt store resultater. Få kommuner har blitt stimulert til å ta imot flere enn de har blitt anmodet om. Listhaug ser likevel ikke grunn til å øke beløpet til neste år, men sier regjeringen vil følge situasjonen tett.

Listhaug understreker at situasjonen er ekstraordinær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi håper nå å få tilstrømningen under kontroll slik at vi får mer normale antall, sier hun.

Hun sier antallet asylankomster akkurat nå er historisk lavt. Bildet kan imidlertid raskt endre seg avhengig av utviklingen i Europa og langs Schengens yttergrense, advarte hun.

Les også: UDI tar massiv selvkritikk i asylrapport