Listhaug får mer pepper for asylspråkbruk

Thorbjørn Jagland er i Oslo på sitt første offisielle besøk som generalsekretær i Europarådet. Her sammen med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Thorbjørn Jagland er i Oslo på sitt første offisielle besøk som generalsekretær i Europarådet. Her sammen med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

– Flyktninger driver asylshopping, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). En uheldig ordbruk, mener Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Man skal være veldig forsiktig med språkbruken her. Det er noe av det som har skapt en del problemer, sier Jagland til NTB.

Etter et møte med Jagland fredag morgen sa Listhaug at det ikke er mulig å hoppe av det som er blitt omtalt som «kappløpet mot bunnen».

– Det har utviklet seg en form for asylshopping, der flyktningene selv ønsker å velge hvilket land de vil komme til, land som har gode velferdsordninger og demokrati, slo innvandringsministeren fast.

Feilslått retorikk, mener Jagland.

– I konvensjonene man har undertegnet, er det er ikke noe mål at Norge skal være et lite attraktivt land for asylsøkere, målet er å beskytte dem som kommer, understreker han.

Les også: Jagland: – EUs asylhåndtering en tragedie

Moralsk vaktbikkje

Generalsekretæren er på sitt første offisielle besøk i Norge som Europas moralske vaktbikkje. Fredag møtte han innvandringsminister Listhaug, justisminister Anders Anundsen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H).

Retten til å søke asyl og retten til familiegjenforening må opprettholdes til tross for den tragiske flyktningsituasjonen i Europa, understreket Jagland etter møtet med Solberg på Statsministerens kontor.

– Vi ser på ny lovgiving i alle våre medlemsland, og særlig på viktigheten av at den individuelle retten til å søke asyl på grensen blir opprettholdt, sier han.

– Det er tragisk at man begynte å skyve problemene over på hverandre i stedet for å løse dem på kollektiv basis. Situasjonen nå er at 100.000 mennesker er strandet på grensen til Hellas, og 20.000 på grensen til Makedonia. Det er supertragisk, sier Jagland.

Les også: Listhaug frykter asylshopping i Europa

– Ingen garantier

Jagland oppfordrer blant annet regjeringen til å sikre at pakken med innstrammingstiltak, blant annet den omstridte innsnevringen av familiegjenforening, er i tråd med tidligere avgjørelser i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg og ikke vil føre til nye saker der.

Men det vil ikke statsminister Erna Solberg forsikre.

– Jeg kan ikke garantere at det ikke vil komme saker fra Norge på flyktninginstrammingene fremover. Vi vet jo at mange gjerne vil prøve dem i alle rettsinstanser, sier hun til NTB.

– Men alle land i Europa har begynt å stramme inn på familiegjenforening, fordi dette er en av trekkreftene. Her kan ikke Norge ha mer liberale regler enn i andre land, slår hun fast.

Regjeringens forslag til innstramminger skal legges frem for Stortinget over påske.

Les også: Listhaug: Utfordringer med å gi Tyrkia visumfrihet

– Begredelig

Flere ganger under sitt to dager lange offisielle besøk i Norge har Jagland gått hardt ut mot EU-landene for det han omtaler som en «begredelig» asylhåndtering.

Strengere krav til familiegjenforening, bruk av midlertidig opphold for mindreårige og retur av flyktninger på grensen bryter med forpliktende internasjonale konvensjoner.

– Man har iverksatt nasjonale tiltak som andre land har måttet følge opp. Resultatet er stengte grenser og en situasjon der titusenvis av folk sitter fast, og tragedier utspiller seg, sier Jagland.

– Inkluderer du Norge i begrepet begredelig?

– Ja, jeg vil jo si at disse hurtigtiltakene som blir gjennomført kan ha påvirket andre land til å gjøre akkurat det samme. Men Norge var jo også påvirket av de andre, så det ble en negativ dynamikk, svarer Jagland.

Les også: Listhaug åpen for kvotesystem

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus