Slik planlegger IS å bygge sin egen stat

Et dokument den britiske avisen The Guardian har fått tilgang til, viser hvordan IS planlegger å bygge en reell stat.
Et dokument den britiske avisen The Guardian har fått tilgang til, viser hvordan IS planlegger å bygge en reell stat. Foto: Uncredited / AP

Dokumenter avisen The Guardian har fått innsyn i avslører hvordan IS prøver å bygge en stat med regjering, utdanning og næringsvirksomhet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorgruppen som har et uttalt mål om å etablere et islamsk kalifat i Midtøsten, derfor navnet Den islamske stat (IS), har ifølge den britiske avisen The Guardian laget en strategi på 24 sider.

Strategien skal avisen fått av en ikke navngitt egyptisk kilde. IS har ifølge kilden planer om å bygge opp en reell stat med departementer.

De økonomiske planene er også omtalt i dokumentet. Terrororganisasjonen som har sverget til brutalt vold, skriver i dokumentet hvordan de skal bygge opp dagligdagse avdelinger i helse, utdanning, handel, kommunikasjon og arbeidsplasser.

Opptreningen av soldater, unge som gamle, er også omtalt. Veteraner bør ifølge dokumentet gå på en fjorten dagers oppfriskningskurs for å få opplæring i «siste nytt» av våpen, millitær planlegging og millitære teknologier, mens troppene ellers skal trene hver for seg.

Les også: USA ber Norge delta i krigen mot IS i Syria

Barnesoldater

Dokumentet avslører også at IS ønsker å trene barn i krigssituasjoner. Barn skal få opplæring i bruk av lette våpen og «de mest begavede» vil bli satt til vakthold og patruljering.

IS har også planer om å bygge forhold til andre land, samtidig som de skal holde seg selv med olje og gassvirksomhet og skape egne fabrikker som skal gi arbeidsplasser og industrivarer.

Ifølge NRK skrivet det britiske analyseselskapet IHS at IS har måtte kutte soldatlønninger, heve skattene og øke avgifter etter den vestlige offensiven de siste ukene.

Les også: – Norge kan ha importert olje fra IS

Se videoen hvor Australsk 17-åring fronter IS i propagandevideo:

IS fører krig med våpen fra vesten

En ny rapport fra Amnesty International viser at brorparten av IS' enorme våpenarsenal kommer fra USA, EU, Russland og Kina.

IS har opparbeidet seg et stort arsenal med sofistikerte våpen, i hovedsak plyndret fra irakiske militærlagre.

Gjennom ekspertanalyser av flere tusen verifiserte videoer og bilder kartlegger Amnesty IS' bruk av våpen som er produsert og utviklet i minst 25 land.

– Det enorme og varierte våpenarsenalet som brukes av den væpnede gruppa som kaller seg Islamsk stat (IS), er et lærebokeksempel på hvordan hensynsløs våpenhandel danner grobunn for de mange grufulle overgrep i massiv skala, sier Amnestys Patrick Wilcken, som forsker på våpenkontroll, sikkerhetshandel og menneskerettigheter i organisasjonen.

Les også: Hevder IS-medlemmer har inntatt Thailand

Les hele saken om IS' våpen: Amnesty: – IS fører krig med våpen fra vesten

Utrolige opptak fra syrisk blogger: Slik er livet under IS:


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus