Meny

Putin hylles som en helt i Irak

Russlands president Vladimir Putin har fått kjendisstatus blant mange sjiamuslimer i Irak. Foto: Alexei Nikolsky / Ap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands luftkrig mot opprørere i Syria har gjort president Vladimir Putin til en svært populær mann blant sjiamuslimene i nabolandet Irak.

– Jeg har ventet på at Russland skulle bli involvert i kampen mot Daesh. De oppnår resultater, mens USA og deres allierte har bombet i ett år uten å få til noe som helst, sier Mohammed Karim Nihaya, en maler i Bagdad. Daesh er en arabisk betegnelse på Den islamske staten (IS).

Nihaya har funnet ett nytt motiv å tjene penger på, han maler et portrett av Putin basert på et bilde på nettet.

Les også: Stoltenberg ber Russland stanse Assad-støtten

I sosiale medier har mange irakiske sjiamuslimer allerede utnevnt den russiske lederen til landets æresborger. Mange spøker dessuten med at Putins far opprinnelig het Nasiriyan og var fra Sør-Irak, og at Vladimir Putin er en russifisering av farens navn.

For enkelte er Putins heltestatus så høy at de har erstattet sitt eget profilbilde på Facebook med et portrett av presidenten.

Les også: – Russland lover tiltak for å unngå konfrontasjon over Syria

Ifølge USA og Tyrkia har kun en brøkdel av Russlands flyangrep i Syria truffet stillingene til IS, men det demper ikke entusiasmen til en ung arbeidsløs mann utenfor malerverkstedet til Nihaya.

– Vi vil ikke ha den internasjonale koalisjonen, vi vil bare ha Russland, og vi vil slakte en sau for å ønske dem velkommen, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus