USA: IS' nestleder drept i droneangrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

IS' nestkommanderende Haji Mutazz ble drept i et amerikansk droneangrep i Mosul i Irak denne uken, bekrefter Det hvite hus og sier det vil påvirke ekstremistgruppas slagkraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fadhil Ahmad al-Hayali, også kjent som Haji Mutazz, ble drept i et amerikansk luftangrep 18. august mens han kjørte i en bil i Mosul i Irak. Sammen med ham var en av IS sine talsmenn, kjent som Abu Abdullah, sier talsmann for Det hvite hus Ned Price fredag.

Mutazz var en av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis nestkommanderende, og han hadde blant annet ansvaret for ekstremistgruppas økonomi.

Stor innflytelser

– Al-Haylis død vil helt klart få innvirkning på IS' operasjoner ettersom han hadde innflytelse over alt fra IS' økonomi, mediehåndtering og operasjoner til logistikk, la Price til.

Les også: Hevder IS har brukt sennepsgass i Irak

Ifølge talsmannen hadde Mutazz blant annet også ansvar for å flytte våpen, sprengstoff, kjøretøy og folk mellom Irak og Syria. Han ledet IS' operasjoner i Irak og var med på å planlegge ekstremistgruppas offensiv i Mosul i juni i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kortvarig effekt

Selv om amerikanske myndigheter mener at drapet på Mutazz vil påvirke IS' slagkraft, sier antiterroreksperten Seth Jones at effekten bare vil være kortvarig.

– Min erfaring etter å ha fulgt IS, er at gruppa flere ganger har viste en evne til å flytte folk opp i posisjoner når framstående medlemmer har blitt drept, sier Jones, som tidligere har jobbet for det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon og som nå er tilknyttet forskningsstiftelsen RAND Corporation.

– Hvor store områder IS kontrollerer har større betydning enn hvem som sitter i ledelsen. Det viktigste er territoriell kontroll, understreker han.