Meny

USA: IS' nestleder drept i droneangrep

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS' nestkommanderende Haji Mutazz ble drept i et amerikansk droneangrep i Mosul i Irak denne uken, bekrefter Det hvite hus og sier det vil påvirke ekstremistgruppas slagkraft.

– Fadhil Ahmad al-Hayali, også kjent som Haji Mutazz, ble drept i et amerikansk luftangrep 18. august mens han kjørte i en bil i Mosul i Irak. Sammen med ham var en av IS sine talsmenn, kjent som Abu Abdullah, sier talsmann for Det hvite hus Ned Price fredag.

Mutazz var en av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis nestkommanderende, og han hadde blant annet ansvaret for ekstremistgruppas økonomi.

Stor innflytelser

– Al-Haylis død vil helt klart få innvirkning på IS' operasjoner ettersom han hadde innflytelse over alt fra IS' økonomi, mediehåndtering og operasjoner til logistikk, la Price til.

Les også: Hevder IS har brukt sennepsgass i Irak

Ifølge talsmannen hadde Mutazz blant annet også ansvar for å flytte våpen, sprengstoff, kjøretøy og folk mellom Irak og Syria. Han ledet IS' operasjoner i Irak og var med på å planlegge ekstremistgruppas offensiv i Mosul i juni i fjor.

– Kortvarig effekt

Selv om amerikanske myndigheter mener at drapet på Mutazz vil påvirke IS' slagkraft, sier antiterroreksperten Seth Jones at effekten bare vil være kortvarig.

– Min erfaring etter å ha fulgt IS, er at gruppa flere ganger har viste en evne til å flytte folk opp i posisjoner når framstående medlemmer har blitt drept, sier Jones, som tidligere har jobbet for det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon og som nå er tilknyttet forskningsstiftelsen RAND Corporation.

– Hvor store områder IS kontrollerer har større betydning enn hvem som sitter i ledelsen. Det viktigste er territoriell kontroll, understreker han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus