Meny

Fra nå av får alle EU-barn melk, frukt og grønnsaker på skolen

SKOLEMÅLTID: EU trapper opp ordningen med melk, frukt og grønnsaker til skolebarna. I Norge begynner det å bli lenge siden den berømte oslofrokosten. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen vedtok mandag å gi alle skolebarn i EUs 28 medlemsland melk, frukt og grønnsaker på skolen. I Norge avviklet regjeringen skolefruktordningen i 2014.

EU-kommisjonen bevilger 250 millioner euro, en sum tilsvarende ca. 2,4 milliarder norske kroner, til en ny ordning med frukt, grønnsaker og melk til alle skolebarn.

Ordningen som ble vedtatt i dag, trer i kraft 1. august og vil derfor være i drift fra skolestart i høst.

Formålet er å fremme gode kostvaner blant barn. Serveringen skal suppleres med undervisningsprogrammer om betydningen av god ernæring og hvordan maten produseres.

Ordningen er frivillig, men samtlige medlemsland har varslet at de ønsker å være med, skriver Kommisjonen.

Opptrapping i EU, nedtrapping i Norge

Vedtaket innebærer opptrapping og samordning av eksisterende tilbud om skolemelk og skolefrukt/-grønnsaker som finnes i 24 av medlemsstatene.

Satsingen skal først og fremst gå til ferskvarer, men kan også finansiere suppe, fruktkompott, juice, yoghurt og ost der de nasjonale helsemyndighetene tillater det.

I Norge avviklet Solberg-regjeringen høsten 2014 den daværende skolefruktordningen, opplyser Skolefrukt.no. Men foreldre i grunnskoler kan fortsatt betale for abonnement på frukt og grønnsaker til sine barn, som blir subsidiert med 1 krone per enhet.

Les også:

SV vil prøve seg med skolemat igjen

KrF sa nei til skolemat

Senterpartiet vil bytte vinflaske mot skolefrukt

Også en form for landbruksstøtte

Men det er ikke bare skolebarna som kan glede seg. Innkjøpene vil ikke minst komme bøndene til gode.

– Jeg er svært glad for den nye skoleordningen som innføres i morgen. Ordningen er en verdifull støtte til millioner av europeiske skolebarn og tusenvis av bønder i samtlige medlemsstater, sier EU-kommissær for landbruk og bygdeutvikling, Phil Hogan, i en pressemelding.

– Denne formen for støtte har vist seg å være særdeles viktig for bønder de senere årene, og ytterligere midler vil øke verdien av denne støtten, legger Hogan til.

Kommisjonen legger opp til at produkter fra EU skal prioriteres høyest. Medlemsstaterne kan fremme lokale eller regionale varer og økologiske produkter.

Populært