Smilefjestilsyn:Mangelfull merking av allergifremkallende stoffer ved 1.690 tilsyn i 2016

Fra januar 2016 innførte Mattilsynet smilefjestilsyn i hele Norge. Smilefjesordningen skal gjøre hygienen bedre og maten tryggere på norske serveringssteder. Illustrasjonsfoto.
Fra januar 2016 innførte Mattilsynet smilefjestilsyn i hele Norge. Smilefjesordningen skal gjøre hygienen bedre og maten tryggere på norske serveringssteder. Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige torsdag stengte TGI Fridays i Karl Johans Gate grunnet helsefarlig matservering. ABC Nyheter har tatt kontakt med Mattilsynet for å sjekke ut hvordan «ståa» var på serveringsstedene i resten av landet i året som gikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden januar 2016 har Mattilsynet gjennomført smilefjestilsyn i hele Norge. Smilefjesordningen skal sørge for bedre hygiene og mattrygghet på norske serveringssteder.

Seniorrådgiver i Mattilsynet Eva Lillebakken forteller til ABC Nyheter at de fleste avvikene ved smilefjestilsynene kom i forbindelse med kravene til allergenmerking i menyene.

– Vi fattet 1.690 vedtak om mangelfulle opplysninger om allergifremkallende stoffer. I region Stor - Oslo hadde to tredjedeler av virksomhetene avvik på dette punktet, sier Lillebakken.

Kritikkverdig

Generalsekretær i Cøliakiforbundet Knut H. Peterson er ikke overrasket over tallene.

– Det er alt for mange serveringssteder som henger etter. Vi har fortsatt en stor jobb å gjøre i Norge, sier han til ABC Nyheter.

Peterson forteller at han daglig får henvendelser fra mennesker som har blitt dårlige av å spise mat som i utgangspunktet skulle være fri for allergifremkallende stoffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er kritikkverdig at serveringsstedene svikter på merkeordningen.

Generalsekretæren er glad for at Mattilsynet nå har økt fokus på merkeordningen ved sine smilefjestilsyn.

Etter manglene med matvaremerking var det mangler ved renhold av lokaler, internkontroll og håndvask som førte til flest dårlige tilsyn. De beste resultatene fant Mattilsynet i Møre og Romsdal og i Trøndelagsfylkene der smilefjestilsyn har vært praktisert tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Katter etterlatt i plastkasse

11 000 kontroller

Prosentandel av tilsynene som fikk ulike smilefjes i året som gikk.
Prosentandel av tilsynene som fikk ulike smilefjes i året som gikk.

Lillebakken i Mattilsynet forteller at de har gjennomførte totalt 11.000 smilefjestilsyn på 7.500 serveringssteder i 2016. Ved disse tilsynene var det 330 serveringssteder som fikk surt smilefjes, 3520 som fikk strekmunn og 7150 som fikk smilefjes.

3500 av serveringsstedene ble besøkt to ganger; enten på grunn av dårlige forhold som hadde blitt rettet opp, eller på grunn av at de fikk tilsyn to ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Giftige kamskjell rundt Hitra og Frøya

Kan i prinsippet gjenåpne dagen etter mangelfullt tilsyn

– Hvilke regler finnes for gjenåpning dersom et serveringssted har fått en dårlig score ved et tilsyn?

TGI Fridays i Karl Johan fikk gjenåpne dagen etter at Mattilsynet fant forurensningsfare og vesentlige mangler ved hygieniske standarder på lokaler, innredning og utstyr.
TGI Fridays i Karl Johan fikk gjenåpne dagen etter at Mattilsynet fant forurensningsfare og vesentlige mangler ved hygieniske standarder på lokaler, innredning og utstyr.

– Serveringsstedet skal rette feil og mangler og deretter melde til Mattilsynet etter smilefjestilsynet. Mattilsynet vil iverksette oppfølging etter at serveringsstedet har meldt om retting.

I prinsippet kan serveringsstedet så snart avviket er rettet og årsaken utbedret be om nytt tilsyn. Det vil kunne være aktuelt med flere runder med oppfølging for virksomheter som ikke retter tilstrekkelig opp.

Med andre ord regnes serveringsstedene som har fått «smilefjes» etter at de rettet opp feil og krevd nytt tilsyn, med i statistikken. Det var ifølge TV2 tilfellet på TGI Fridays i Karl Johan som åpnet igjen dagen etter det første tilsynet fant sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nedslaktning av villreinstammen vil koste 100 millioner

Stor iver i å rette opp feil

Lillebakken synes de fleste serveringssteder har blitt flinkere med mattrygghet og hygiene etter smilefjestilsyn ble opprettet i 2016.

– Våre erfaringer er at serveringsstedene har skjerpet seg, utbedrer raskere eventuelle feil og mangler. Det tekniske tilsynsverktøyet fungerer bra og ordningen virker effektiviserende. Samtidig er det viktig å utvikle ordningen slik at den bidrar til stadig bedre mattrygghet.

Dette skjer på smilefjestilsyn

Når Mattilsynet kommer på smilefjestilsyn, er det fire områder innen matlovgivningen som kontrolleres av inspektøren:

  • Ledelse og rutiner
  • Lokaler og utstyr
  • Mathåndtering og tilberedning
  • Sporbarhet og merking.

Tilsynsresultat

Når tilsynet er avsluttet, får virksomheten et smilefjessymbol: Smilefjes, strekmunn eller sur munn. Den dårligste karakteren på de punktene som Mattilsynet har sjekket, bestemmer smilet.

Tilsynsresultatet skal henges opp godt synlig for deg som vurderer å spise der. Resultatene fra smilefjestilsynet publiseres også på matportalen.no/smilefjes.

Hvordan følger vi opp feil?

Hvis et serveringssted får strekmunn eller sur munn, må det som er feil rettes opp. Når det er gjort, får Mattilsynet melding. Deretter gjør vi en ny vurdering på det vi fant under forrige tilsyn.

Mattilsynet må følge opp saken innen ti virkedager. Hvis feilen er rettet, blir smilefjessymbolet endret til et smil.

KILDE: Mattilsynet

Resultatene av smilefjeskontrollene publiseres fortløpende på matportalen.no

Les også:

6500 kalkuner brant inne i kalkunhus

Disse matrestene bør du styre unna