Nytt lovforslag om psykolog i alle kommuner

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) legger fredag fram et lovforslag som innebærer at alle norske kommuner skal ha psykolog fra 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) legger fredag fram et lovforslag som innebærer at alle norske kommuner skal ha psykolog fra 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen vil lovfeste et krav om at alle norske kommuner skal ha psykolog fra 2020. Raskere og bedre hjelp er målet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har alle en psykisk helse. I dag er det for høy terskel for å få hjelp når man begynner å få psykiske helseutfordringer. Vi er overbevist om at hvis det er psykologer i kommunene, så vil folk få raskere og bedre hjelp, og vil kunne løse ting på et tidligere tidspunkt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til TV 2.

Forslaget blir lagt fram i statsråd fredag formiddag. Regjeringen innførte for fire år siden et tilskudd for rekruttering av psykologer i kommunene. Ordningen har ført til at antallet psykologer har økt fra 130 i 95 kommuner og bydeler i 2013 til 377 psykologer i 265 kommuner og bydeler i dag. Fortsatt mangler imidlertid mange kommuner psykolog.

– Vi stiller også krav til kompetanse til en rekke helsefaglige stillinger i det nye lovforslaget, sier Høie som mener tiltaket vil være spesielt viktig for yngre mennesker.

Fra 2018 vil alle kommuner ha fysioterapeut, lege, sykepleier, jordmor og helsesøster. I tillegg til psykolog vil det fra 2020 også kreves at kommunene skal ha ergoterapeut og tannlege.

Personvernpolicy