Medisinsk tidsskrift: – Trumps politikk vil være skadelig for helse og vitenskap

– Om USAs makt og innflytelse misbrukes, vil det skade forsøkene på å skape en sunnere og sterkere verden, skriver tre redaktører og en professor på lederplass i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).
– Om USAs makt og innflytelse misbrukes, vil det skade forsøkene på å skape en sunnere og sterkere verden, skriver tre redaktører og en professor på lederplass i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal (BMJ). Foto: Olivier Douliery / Pool / EPA / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På lederplass advarer det anerkjente tidsskriftet BMJ mot effekten av president Donald Trumps politikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en lederartikkel som ble publisert tirsdag, skriver det medisinske tidsskriftet BMJ at Trump-administrasjonen «handler på måter som vil undertrykke forskning og begrense kommunikasjon om vitenskapelige temaer som den anser for å være politisk ubeleilige».

– Trump-administrasjonens tidlige politiske fremstøt risikerer frontkollisjon med vitenskapelige og medisinske miljøer, skriver redaktørene Jose Merino, Elizabeth Loder og Kamran Abbasi og Harvard-professor Ashish Jha i lederartikkelen.

– Trumps politikk på andre områder er også potensielt helseskadelig, fortsetter de.

Les også: Tyskland advarer Trump mot å så splid mellom europeiske land

– Vitenskapelig informasjon fjernes

De fire viser til begrensninger som er påført flere offentlige institusjoner innen miljø og helse.

– All vitenskapelig kommunikasjon fra Environmental Protection Agency kan måtte godkjennes fra politisk hold før det presenteres eller publiseres . Forskere fra Department of Agriculture, Department of the Interior og Department of Health and Human Services (som inkluderer National Institutes of Health), har fått begrensninger når det gjelder kommunikasjon med offentligheten . Vitenskapelig informasjon på myndighetenes nettsider blir fjernet eller gjort utilgjengelig. Noen responderer med selvsensur og avlyser viktige vitenskapelige møter i frykt for reaksjoner fra politisk hold, heter det i lederartikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump stanser bistand til grupper som forteller om abort

– Mer bekymringsverdig

Forfatterne skriver videre at Trump ikke er den første politikeren som foretrekker «alternative fakta». Og at når fremstående personer forvrenger vitenskapen, så er det opp til det vitenskapelige miljøet å holde dem ansvarlige.

– Men denne situasjonen virker annerledes og mer bekymringsverdig.

De viser til at USA er en mektig nasjon med stor innflytelse på helsen til verdens befolkning.

– Landet er en av de viktigste finansieringskildene innen global helse, og bidrar med makeløs forskningskapasitet, innovativ teknologi og produkter, og dyktige helsearbeidere, heter det i lederartikkelen.

– Om den makten og innflytelsen misbrukes, vil det skade forsøkene på å skape en sunnere, sterkere verden, som støtter kvinnehelse, fordømmer tortur og andre menneskerettighetsbrudd, behandler flyktninger og migranter med verdighet og gjestfrihet, og sikrer at alle mennesker, særlig de mest sårbare, har tilgang til helsehjelp av høy kvalitet, advarer forfatterne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norsk psykologiprofessor: – Liten tvil om at Trump er narsissist

– Fortell sannheten til makthaverne

Hvordan skal man svare på disse utfordringene, spør de til slutt.

For BMJ er svaret å bidra med god dokumentasjon, sørge for å hard debatt som utfordrer status quo, å fortelle sannheten til makthaverne og støtte andre som gjør det samme, og aktivt å føre en kampanje for en bedre verden, basert på verdier om transparens, uavhengighet og vitenskapelig og journalistisk integritet, skriver redaktørene Jose Merino, Elizabeth Loder og Kamran Abbasi og Harvard-professor Ashish Jha i BMJ.

Les også: Millioner kan bli rammet av Trumps nye deportasjonsplan