Åpen for alle - alltid

Høie kaller legemiddelindustrien uetisk

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier «de kan ikke forvente en fortjeneste som en ellers kun finner i kjeltringvirksomhet» om legemiddelindustriens prising av nye medisiner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier «de kan ikke forvente en fortjeneste som en ellers kun finner i kjeltringvirksomhet» om legemiddelindustriens prising av nye medisiner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Bent Høie (H) anklager legemiddelindustrien for å ta urimelig høye priser for nye medisiner og kaller industrien uetisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Beslutningsforum for nye metoder, som avgjør om nye legemidler skal tas i bruk, ble det i 2016 godkjent medisiner som til sammen påfører sykehusene en kostnadsvekst på 300 til 350 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi ser at industrien krever urimelig høye priser på enkelte områder. Man venter å få tilbakebetalt investeringer som er gjort i utvikling av legemidler, på ekstremt kort tid og med ekstremt høy fortjeneste. Dette mener jeg er uetisk, sier Høie til avisen. Han ber industrien ta sitt samfunnsansvar på alvor og operere med priser og vilkår som er akseptable.

– De kan ikke forvente en fortjeneste som en ellers kun finner i kjeltringvirksomhet.

Administrerende direktør Karita Bekkemellem i bransjeforeningen Legemiddelindustrien sier Høie driver med ansvarsfraskrivelse.

– De vil sette et kjeltringstempel på en bransje som driver profesjonelt og kommersielt og er avhengig av å være på børs, svarer hun på kritikken fra Høie. Hun forsvarer de høye prisene med omfattende og langvarig forskning og noen ganger forskning og medisiner det ikke blir noe av.