Helsetilsynet vil straffe helseforetak i Sebastian-saken

10 måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde på sykehus etter å ikke ha fått forsvarlig behandling.
10 måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde på sykehus etter å ikke ha fått forsvarlig behandling. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ti måneder gamle Sebastian fikk ikke forsvarlig helsehjelp i Kristiansund før han døde i fjor, konkluderer Statens helsetilsyn som mener helseforetaket bør ilegges foretaksstraff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sebastian Gils Ødegaard døde 22. februar i fjor. I etterkant av dette har flere fremmet kraftig kritikk mot helsevesenet fordi lokalsykehuset i Kristiansund hadde helgestengt barneavdelingen for å spare penger.

Les også: – Sebastian fikk ikke forsvarlig helsehjelp

Statens helsetilsyn la fredag fram sin endelige rapport om saken. Helsetilsynet konkluderer med at den lille gutten ikke fikk forsvarlig helsetilsyn i flere sammenhenger før han døde.

Ble sendt hjem

Gutten ble dårlig før en helg. Moren hadde tatt ham med til legevakt i Kristiansund både fredag kveld og natt til søndag, men de ble sendt hjem igjen i stedet for å bli transportert til sykehus i Ålesund.

Da de kom til legevakta for tredje gang, om formiddagen søndag, var tilstanden til gutten forverret og han ble lagt inn ved Kristiansund sykehus i påvente av luftambulansetransport til Ålesund. På grunn av dårlig vær kunne ikke luftambulansen komme, men etter hvert ble et redningshelikopter sendt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett etter at helikopteret tok av fra Kristiansund, ble tilstanden så kritisk for gutten at helikopteret måtte snu. Det ble utført førstehjelp, men livet til det lille barnet sto ikke til å redde.

Ikke forsvarlig helsehjelp

Statens helsetilsyn har kommet fram til at det ikke ble gitt forsvarlig helsetilsyn:

* I forkant av den aktuelle helgen. Gutten hadde vært dårlig de siste tre uker før hendelsen, og skulle vært fulgt opp på sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* I forbindelse med håndtering av transportoppdraget natt til lørdag og søndagen.

* På legevakta natt til lørdag og natt til søndag da han ble sendt hjem.

* Foretaket hadde generelt ikke sikret forsvarlig oppfølging av syke barn i helgene. Foretaket hadde ikke lagt til rette for forsvarlig oppfølging av denne pasientgruppen før de endret driften ved å stenge barne- og ungdomsavdelingen i helgene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Rikshospitalet i Oslo har heller ikke gitt forsvarlig helsehjelp ettersom de ikke hadde laget en plan for hvordan Sebastians problematikk skulle følges opp.

Foretaksstraff

– Statens helsetilsyn har kommet til at det foreligger forhold som tilsier å anbefale foretaksstraff mot Helse Møre og Romsdal HF. Statens helsetilsyn har blant annet lagt vekt på at foretaket ved valg av en slik organisasjonsmodell skulle hatt større oppmerksomhet rundt det helhetlige risikobildet, skriver tilsynet.

Helse Møre og Romsdal opplyser at de trenger tid til å gå grundig gjennom den endelige rapporten fra helsetilsynet.

– Vi tar kritikken på alvor, og må ta med oss læringspunktene inn i organisasjonen. Innen åtte uker skal vi gi tilbakemelding til helsetilsynet på tiltak og hvordan vi følger opp saken, sier fagdirektør Odd Veddeng.

– Forbedring og læring

Han understreker at målet med en slik gjennomgang ikke er å lete etter syndebukker, men å synliggjøre sammenhenger med tanke på forbedring og læring.

Siden våren 2015 har barne- og ungdomsavdelingen i Kristiansund vært åpen hver dag med unntak av påske- og sommerferien