Miljødirektoratet sluker gift fra EU

FEIRER: Staben i EUs kjemikaliebyrå ECHA feirer europadagen 6. mai 2013 utenfor sitt hovedkvarter i Helsinki. ECHA påfører Sverige, Norge og andre land farlige giftstoffer.
FEIRER: Staben i EUs kjemikaliebyrå ECHA feirer europadagen 6. mai 2013 utenfor sitt hovedkvarter i Helsinki. ECHA påfører Sverige, Norge og andre land farlige giftstoffer. Foto: ECHa

Sverige går til rettssak mot EU-kommisjonen på grunn av farlige blykromater, som det norske Miljødirektoratet på grunn av EØS har tillatt i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen og fagorganet Det europeiske kjemikalieagentur ECHA forlenget i september tillatelsen til salg av to farlige giftstoffer som kan påvirke arveanleggene og øke risikoen for kreft.

Godkjenningen av to blykromatforbindelser til bruk som pigmenter, fargestoffer, førte til at Sveriges regjering nå stevner EU-kommisjonen for EU-domstolen.

«Kreftframkallende og reproduksjonsskadelig», skriver Miljødirektoratet om stoffene, men godkjenner dem likevel - motstrebende.

– Beslutningen er uheldig for folkehelsa og er konkurransevridende, skriver den svenske regjeringen i sin stevning av EU.

Det finnes fullt brukbare erstatningsstoffer som er mindre giftige, men dyrere, argumenterer de.

Les også: EU vil ha PFOA i Norge

– Har protestert hele tida

Siden Norge gjennom EØS-avtalen har sluttet seg til EUs kjemikalieregelverk REACH, er Miljødirektoratet forpliktet til å godkjenne akkurat de samme stoffene EU-systemet gjør, gjennom såkalte selvstendig kopivedtak.

Og kopiere, det har Miljødirektoratet gjort.

9. november kunngjorde direktoratet på sin hjemmeside at det hadde godkjent de to stoffene som følge av at Norge har plikt til å gjøre det innen 30 dager etter at EU har fattet vedtak om godkjenning.

– Norge deltar i EU-kommisjonens arbeid og ECHA og har hele tiden protestert på at en slik godkjenning skulle innvilges, sier seksjonsleder Heidi Morka i Miljødirektoratet til ABC Nyheter.

– Vi har veldig stor innflytelse på arbeidet med å regulere kjemikalier. Men når et vedtak er fattet, gjelder det også i Norge. Vi var enige i at den skal føres opp på en liste over de verste stoffene, legger hun til.

Heier på Söta Bror

Morka forteller at Norge støtter Sverige i deres sak.

– Sverige vil referere til hva vi sa i disse møtene. I Norge har aktørene sluttet å bruke disse stoffene, både i maling av oljeplattformer og i veimaling, sier Morka.

Saken har versert i flere år. Da ECHA i 2010 fremmet en giftliste som omfattet de to blykromatene, skrev Miljødirektoratet at «Flere svært helseskadelige stoffer foreslått til godkjenningsordningen i REACH».

Nå gir de ingen slike opplysninger i forbindelse med kunngjøringen.

Saken er oppdatert med kommentar fra Miljødirektoratet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden