Høie: – Diagnoselisten burde vært fjernet for lenge siden

Helseminister Bent Høie får kritikk for å ville fjerne diagnoselisten som sikrer mange kronisk syke gratis fysioterapi. - Det er i Norge ikke vanlig at man har helt gratis helsetjenester. Det som er vanlig er at det er en egenandel og et egenandelstak, sier Høie.
Helseminister Bent Høie får kritikk for å ville fjerne diagnoselisten som sikrer mange kronisk syke gratis fysioterapi. - Det er i Norge ikke vanlig at man har helt gratis helsetjenester. Det som er vanlig er at det er en egenandel og et egenandelstak, sier Høie. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motstanden er stor mot regjeringens forslag om å ta fra over 200.000 kronikere retten til gratis fysioterapi. – Dagens ordning er ikke rettferdig og i strid med god medisinsk praksis, sier helseministeren. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egenandelstak 2

Ordningen med et eget utgiftstak, egenandelstak 2, for visse tjenester som ikke inngår under egenandelstak 1, ble innført 1. januar 2003.

Egenandelstak 2 omfatter egenandeler for følgende tjenester:

– fysioterapi

– enkelte former for refusjonsberettiget tannbehandling

– opphold ved opptreningsinstitusjoner og private rehabiliteringsinstitusjoner som har driftsavtale med regionale helseforetak

– behandlingsreiser til utlandet

Regjeringen har i statsbudsjettet for neste år gått inn for å fjerne den såkalte sykdomslisten (diagnoselisten), som sikrer gratis fysioterapi for pasienter med en av de om lag 100 kroniske sykdommene på listen.

I fjor var det 236.000 kronisk syke som slapp å betale egenandel på grunn av sykdomslisten.

Som ABC Nyheter skrev tidligere onsdag, vil innsparingen for staten ved å kutte diagnoselisten være om lag 555 millioner kroner. Pengene som spares, skal blant annet brukes til å finansiere helseminister Bent Høies opptrappingsplan for rehabilitering, som regjeringen neste år har bevilget 200 millioner kroner til.

Innsparingen vil også finansiere at regjeringen senker egenandelstak 2 til 1990 kroner, slik at flere vil få frikort, og øker aldersgrensen for fritak for egenandeler fra 12 til 16 år. Til sammen koster disse to grepene om lag 247 millioner kroner, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: – Som å forebygge fattigdom ved å ta fra de fattige

– Diagnoselisten er ikke rettferdig

Når man ser på summen av disse endringene kan det ikke kalles en opptrappingsplan, mener kritikere. Helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe i Senterpartiet kaller opptrappingsplanen et mageplask for regjeringen. Og Karin Andersen i SV mener det heller er en nedtrapping, der helseminister Høie sender en stor regning til pasientene. Fysioterapiforbundet og flere brukerorganisasjoner mener pasientene må ta regningen for opptrappingsplanen. Og samarbeidspartiene Venstre og KrF har i sine alternative statsbudsjett gått inn for å bevare diagnoselisten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Motstanden mot å fjerne diagnoselisten er stor, men du mener fremdeles det er riktig grep, helseminister Bent Høie?

– Vår vurdering er at diagnoselisten ikke er rettferdig og i strid med god medisinsk praksis, svarer Høie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er utfordringen med diagnoselisten er at den gir noen helt gratis fysioterapi, mens en rekke andre pasienter må betale, som for eksempel pasienter med fibromyalgi og ulike kreftdiagnoser. Det er i Norge ikke vanlig at man har helt gratis helsetjenester. Det som er vanlig er at det er en egenandel og et egenandelstak, fortsetter han.

– Retter opp noe som betyr mye for alle kronikere

Helseministeren forklarer at fysioterapi går inn under egenandelstak 2, som i dag er høyere enn tak 1.

– Det vi gjør er at vi tar vekk listen, men retter opp noe som betyr mye for alle pasienter med kroniske sykdommer, ved at vi senker egenandelstak 2 med 680 kroner til 1990 kroner. Og vi hever aldersgrensen for fritak fra 12 til 16 år, slik at 9000 barn slipper å betale egenandeler.

– Og det vil gå automatisk å få frikort. I dag er det omtrent 17.000 som ikke får refundert pengene de skal ha fordi de ikke sender inn dokumentasjon. Det viser at dagens system er altfor tungvint, sier Høie til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseministeren sier videre at Prioriteringsutvalget har trukket frem diagnoselisten fordi den ikke passer inn i måten man tenker rettferdig fordeling av helsetjenester på i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å ta et eksempel. Hvis du har vondt i kneet, er det riktig behandling at du får fysioterapi i stedet for operasjon. Med dagens ordning må du i dette tilfellet betale for fysioterapi, mens du ville fått gratis fysioterapi etter operasjonen.

Les også: – Ren ansvarsfraskrivelse fra Høie

– Ingen mister fysioterapi

– Flere som er kritiske til å fjerne diagnoselisten, mener kronikere som allerede har høye utgifter knyttet til sin sykdom, får en stor regning og kanskje ikke lenger vil ha råd til fysioterapi.

– Ingen mister fysioterapi gjennom disse grepene. Mange får billigere fysioterapi. Det blir mer penger til å gi flere folk hjelp. De som har utgifter blir godt skjermet gjennom at egenandelstaket senkes til 1990 kroner. Når du har nådd grensen er det gratis fysioterapi. Og det gjelder alle som benytter seg av fysioterapi, sier helseministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig har vi lagt frem opptrappingsplanen for rehabilitering som innebærer at vi styrker helsetilbudet til de samme pasientene. Med opptrappingsplanen blir det også flere fysioterapeuter i kommunene, fortsetter Høie.

Les også: – Helseministeren gjør pasientene til kasteball

– Diagnoselisten burde vært fjernet for lenge siden

Norsk Revmatikerforbund mener regjeringen fjerner det som er grunnmuren i rehabilitering for mange kronikere og lanserer en lite konkret opptrappingsplan, som har blitt til uten brukermedvirkning og som finansieres med pengene de sparer. Generalsekretær Tone Granaas sier regjeringen fjerner noe man vet virker, og vil erstatte det med noe man ikke vet hva blir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høie avviser at opptrappingsplanen er utydelig, og sier det er feil at brukerorganisasjonene ikke har vært inkludert i å utarbeide den.

– Planen er veldig tydelig. Opptrappingsplanen representerer 300 millioner kroner frem til 2019. Vi bygger opp der vi ser behov og det er i kommunene. Vi endrer definisjonen av rehabilitering fra tidsavgrenset til noe som varer hele livet. Det er i tråd med tilbakemeldinger vi har fått fra brukerorganisasjonene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi gjør med diagnoselisten og endringen i tak 2 er noe jeg mener man burde gjort uansett. Alternativet til å bruke pengene man sparer inn i opptrappingsplanen er at de pengene ville gått til andre tiltak. Disse endringene burde vært gjort for lenge siden. Nå bruker vi pengene til å senke egenandelstak 2 og gjøre helsetilbudet bedre. Det er det folk blir friske av, fortsetter Høie.

– Nå kommer pengene

– I alternativt statsbudsjett for 2013 fra Høyre, ville Høyre øremerke 400 millioner kroner til en opptrappingsplan for rehabilitering. Nå beløpet mindre. Hva er din kommentar til det?

– Nå blir det en opptrappingsplan verdt 300 millioner. Det er noe som brukerorganisasjonen er blitt lovet i tiår. Nå kommer opptrapping og nå kommer penger. Vi har også gitt kommunene betydelig mer penger hvert år til å bygge opp tilbudet, svarer Høie og fortsetter:

– Jeg kan forstå at man i Stortinget kan ha diskusjoner om totalbeløpet, men vårt forslag er dette. Vi mener 300 millioner er en viktig opptrapping.