Stenger bassenget på Diakonhjemmet Sykehus:

– Uten dette tilbudet kan det bli et liv i smertehelvete for svært mange revmatikere i Oslo

<p>POPULÆRT TILBUD: Varmtvannsbassenget ved Diakonhjemmets sykehus, som har vært i drift siden 80-tallet, brukes ukentlig av omkring 800 brukere. De aller fleste er revmatikere, men også andre kronisk syke trener her.</p>
POPULÆRT TILBUD: Varmtvannsbassenget ved Diakonhjemmets sykehus, som har vært i drift siden 80-tallet, brukes ukentlig av omkring 800 brukere. De aller fleste er revmatikere, men også andre kronisk syke trener her. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Styret ved Diakonhjemmets Sykehus i Oslo vedtok torsdag å stenge terapibassenget fra april 2017. Generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund krever at kommunen og sykehuset finner et alternativ for 800 ukentlige brukere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Bassenget må uansett stenges for oppussing i åtte måneder, og etter en totalvurdering har styret bestemt at bassenget ikke skal gjenåpnes», heter det i en pressemelding på sykehusets hjemmeside.

Etter sommeren ble det kjent at ledelsen ved Diakonhjemmet sykehus vurderte å stenge varmtvannsbassenget, som ukentlig brukes av 800 kronisk syke. Siden den gang har brukere av det populære tilbudet kjempet mot nedleggelse.

«Styret mener at sykehuset best ivaretar sine pålagte forpliktelser og muligheter til førsteklasses diagnostikk og pasientbehandling ved å innstille bassengdriften. Bakgrunnen for at sykehuset trenger økte arealer er en kombinasjon av befolkningsvekst i egne bydeler og en pågående prosess i Helse Sør-Øst der sykehuset skal utvide behandlingstilbudet», heter det i pressemeldingen.

– Veldig synd

Sykehusledelsen gikk tidligere i høst inn for å legge ned terapibassenget, på bakgrunn av at de trenger området til andre oppgaver sykehuset skal løse i fremtiden. Det endelige vedtaket ble fattet under et styremøte torsdag.

– Jeg synes det er veldig synd at de kom til denne beslutningen. Samtidig er det slik at oppdragsgiveren deres, Helse Sør-Øst, har gitt andre oppdrag som krever disse arealene. Det jeg synes er bra er at de leter etter andre løsninger for kronikergruppene som har brukt bassenget både til behandling, rehabilitering og trening, sier generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund, Tone Granaas, til ABC Nyheter.

Revmatikere utgjør den største gruppen som bruker anlegget og forbundet har i høst kjempet mot nedleggelse av bassenget.

Bakgrunn: – Kan være forskjellen på et godt liv og et liv i et smertehelvete

Få tilsvarende tilbud i regionen

«Det er dessverre svært begrenset tilgang på basseng med vanntemperatur over 32 grader i Oslo, Bærum og Asker. Sykehuset arbeider nå med å utarbeide en oppdatert oversikt over varmtvannsbasseng og treningsgrupper», heter det videre i pressemeldingen.

Tone Granaas Norsk Revmatikerforbund Foto: Norsk Revmatikerforbund
Tone Granaas Norsk Revmatikerforbund Foto: Norsk Revmatikerforbund

– Sykehuset har et ansvar i henhold til samhandlingsreformen for å få på plass andre løsninger, og det er jeg glad de tar på alvor. Jeg regner med at de har andre løsninger på plass innen 10. april, eller utvider driften hvis de ikke har funnet løsninger sammen med Oslo kommune innen den tid, sier generalsekretæren.

Ved Diakonhjemmet Sykehus er det et nasjonalt fagmiljø for revmatologi.

– Jeg synes det er vanskelig å forstå at man kan ha dette fagmiljøet og ansvaret uten å beholde terapibasseng som behandlingstilbud, sier Granaas.

Sterke smerter

Mennesker med revmatisk sykdom sliter med mye smerte. De kan bli stive og få problemer med å bevege seg uten rett behandling.

– De aller fleste medlemmer i vårt forbund sier at når de får ha bevegelsesaktivitet i 34 graders vann i terapibasseng opplever de mindre smerter, får økt bevegelighet og kan leve aktive liv. Dette gjelder selv om man går på gode medisiner, sier Granaas og fortsetter:

– Bassenget er avgjørende ikke bare for livskvaliteten til disse 800 ukentlige brukerne, men også for deres mestring av hverdagslivet. Uten dette tilbudet kan det bli et liv i smertehelvete for svært mange revmatikere i Oslo.

«Sykehuset er i tillegg i god dialog med Oslo kommune for å finne alternative treningsmuligheter i varmtvannsbasseng for kronikere som ikke kan nyttiggjøre seg andre treningstilbud», skriver sykehuset i pressemeldingen.

Fylkeslaget til Norsk Revmatikerforbund i Oslo samlet i overkant av 3000 underskrifter mot nedleggelsen.

– Hvis jeg ikke får trene i bassenget, får jeg mer vondt og blir stivere i kroppen. Da kommer jeg inn i en ond sirkel som jeg ikke vil være i; det blir for mye smerter, har fylkesleder i NRF Oslo Jan Halvard Relbe-Moe, som har diagnosen Bekhtrev, uttalt til ABC Nyheter tidligere.

Vil ta tid å få på plass alternativer

Generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund (NRF), Tone Granaas (t.h.) sammen med leder i NRF Oslo og bruker av Diakonhjemmets basseng Jan Halvard Rieber-Moe.
Generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund (NRF), Tone Granaas (t.h.) sammen med leder i NRF Oslo og bruker av Diakonhjemmets basseng Jan Halvard Rieber-Moe.

En av grunnene til at sykehusledelsen har ønsket å legge ned tilbudet og prioritere andre oppgaver, er at rehabilitering ble kommunens oppgave i forbindelse med samhandlingsreformen.

– Jeg spør meg om Helse Sør-Øst er klar over hvilke konsekvenser nedleggelsen får for denne gruppen kronikere. Dette er en konsekvens av en samhandlingsreform som ikke er implementert skikkelig. Det betyr at sykehus og kommune nå virkelig må begynne og jobbe sammen om å finne løsninger for denne kronikergruppen, sier Granaas til ABC Nyheter.

Siden 2010 har sykehuset ikke fått midler til å drive anlegget.

– Sykehuset har likevel opprettholdt driften av varmtvannsbassenget uten finansiering inntil nå fordi vi ser at brukerne har nytte av tilbudet. Men rehabilitering og opptrening er altså kommunens ansvar, har direktør ved Diakonhjemmet Sykehus Anders Mohn Frafjord uttalt til ABC Nyheter tidligere.

Oslo kommune undersøker mulighetene for å tilpasse badene kommunen har i dag, fram til et varig tilbud kan komme på plass. Men dette arbeidet vil ta tid.

Helseminister Bent Høie må svare

Tidligere denne uken engasjerte stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) seg for saken gjennom et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie om den mulige nedleggelsen. Hun mener Høie må gripe inn og stoppe nedleggelsen:

– Et godt tilbud i Oslo kommune til disse pasientene er ikke noe som lar seg etablere over natta. Derfor mener jeg at Høie må stoppe denne prosessen nå, så tilbudet blir opprettholdt inntil man har et erstatningstilbud til pasientene i kommunen, sa Andersen til ABC Nyheter.

– Disse pasientene er kronikere som har behov for trening i vann. Det kan godt hende at noen av dem som bruker bassenganlegget i dag, egentlig tilhører den kommunale rehabiliteringen, men mitt syn er at da må stat og kommune klare å samarbeide såpass at det ene tilbudet ikke blir lagt ned før det andre står klart, fortsatte SV-politikeren.

Les saken: – Høie må stoppe nedleggelsen

Syv brukere av bassenget skrev onsdag brev til sykehusstyret ved Diakonhjemmet Sykehus der de ba dem utsette behandling av bassengsaken.

– Vi ber om at styret ved Diakonhjemmet utsetter behandling av saken, da dette er en sak folkevalgte også reagerer på, og som helseministeren nå må svare på, skrev Jan Grue, Fakhra Salimi, Jon Skandsen, Dagheid Solholm, Gøril Strømholm, Siri Wright og Marianne Sunde i brevet.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet som opplyser at helseministeren ikke vil kommentere saken før han har svart på det skriftlige spørsmålet fra Karin Andersen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:45 3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43 Serbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:20 70–80 personer isolert etter steinras i Sauda04:12 Ingen lokalt smittede i Kina02:22 Seks nordmenn på koronafritt kontinent02:01 Kombinert-ansatte permitteres01:39 Syrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33 Omfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54 Tidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51 Lampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39 Over 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14 Trump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51 Trump har signert omfattende krisepakke21:45 Ahus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21 Skolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56 AUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 200316:22 Norge henter ikke hjem soldater16:02 WHO starter coronastudie i Norge15:39 Skiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35 Italienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32 Gamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58 Nytt system for distribusjon av verneutstyr14:48 Høyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38 Økende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21 Nkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21 Jensen-saken tatt opp til doms14:19 Coronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15 Yngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01 Sverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01 Avsporing på Dovrebanen13:50 Kina stenger grensene for utlendinger13:31 Narkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57 Nye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56 Budsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46 Dødstallet i Spania stiger12:45 Solberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31 Boris Johnson er smittet av coronaviruset12:20 Regjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19 Regjeringen forlenger dagpengeperioden11:57 Høy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46 Kvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37 Nødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36 Tallet på døde øker i Iran11:25 Storsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19 Mann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18 Titusener av turister strandet i Asia10:54 Over 1.000 coronasmittede i Russland10:53 Norway Chess utsatt til oktober10:52 Krekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48 India kutter renten for å stimulere økonomien10:42 Oppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42 Nesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25 Politet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07 Solid børsoppgang i Tokyo10:07 Oslo Børs faller fredag10:06 23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44 Kunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14 Jordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13 To barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11 Regjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10 FA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08 NHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter09:07 LO: – Viktig å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk09:07 Listhaug: Krisepakke gir for lite svar09:06 Vedum vil ha mer langvarig kriseordning09:05 Bankene får ansvar for å fordele krisepenger
Siste nytt
15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43VerdenSerbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:20Norge70–80 personer isolert etter steinras i Sauda04:12VerdenIngen lokalt smittede i Kina02:22NorgeSeks nordmenn på koronafritt kontinent02:01SportKombinert-ansatte permitteres01:39NorgeSyrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33VerdenOmfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54VerdenTidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51SportLampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39VerdenOver 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14NorgeTrump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51NorgeTrump har signert omfattende krisepakke21:45NorgeAhus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21VerdenSkolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56NorgeAUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 200316:22NorgeNorge henter ikke hjem soldater16:02NorgeWHO starter coronastudie i Norge15:39SportSkiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35VerdenItalienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32SportGamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58Helse og livsstilNytt system for distribusjon av verneutstyr14:48NorgeHøyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38SportØkende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21PengerNkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21NorgeJensen-saken tatt opp til doms14:19Helse og livsstilCoronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15NorgeYngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01Helse og livsstilSverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01NorgeAvsporing på Dovrebanen13:50VerdenKina stenger grensene for utlendinger13:31VerdenNarkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57SportNye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56PengerBudsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46VerdenDødstallet i Spania stiger12:45PolitikkSolberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31PolitikkBoris Johnson er smittet av coronaviruset12:20ReiseRegjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19PengerRegjeringen forlenger dagpengeperioden11:57NorgeHøy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46NorgeKvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37PengerNødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36VerdenTallet på døde øker i Iran11:25SportStorsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19NorgeMann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18ReiseTitusener av turister strandet i Asia10:54VerdenOver 1.000 coronasmittede i Russland10:53SportNorway Chess utsatt til oktober10:52PolitikkKrekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48PengerIndia kutter renten for å stimulere økonomien10:42NorgeOppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42PengerNesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25MotorPolitet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07PengerSolid børsoppgang i Tokyo10:07PengerOslo Børs faller fredag10:06Norge23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44VerdenKunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14Helse og livsstilJordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13VerdenTo barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11PengerRegjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10SportFA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08PengerNHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter09:07PengerLO: – Viktig å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk09:07PolitikkListhaug: Krisepakke gir for lite svar09:06PolitikkVedum vil ha mer langvarig kriseordning09:05PengerBankene får ansvar for å fordele krisepenger
Populært