Meny

Dødelig rusmiddel selges over disk i norske butikker

Illustrasjonsfoto Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruken av lystgass som rusmiddel på ungdomsfester øker i omfang. Lystgassen kan kjøpes som patroner til kremsprøyter, og i verste fall kan feil bruk føre til hjerneskader og død.

Seksjonsleder Sturla K. Naas Johansen i RUStelefonen, en landsdekkende råd-, veiledning- og informasjonstjeneste om rusmiddelproblematikk, sier de er kjent med lystgass som rusmiddel i Norge.

Seksjonsleder Sturla K. Naas Johansen i RUStelefonen. Foto: Privat

– I verste fall kan store doser føre til hjerneskader og død, sier Naas Johansen til ABC Nyheter.

Seksjonslederen forklarer at gassen i seg selv er ikke spesielt giftig, men de verste utfallene kan oppstå hvis man inntar lystgass på en slik måte at man fortrenger oksygenet i innåndingsluften.

– Er det slik at man inhalerer det direkte fra en beholder, eller fra inne i en plastpose, kan det stå om liv og død.

Vokser i omfang

Under årets Roskildefestival var årets «store hit» lystgass. I sommer meldte NRK at ungdommer tilbys ballonger med lystgass på ferieturer til syden.

På en musikkfestival i Sverige ble det også avslørt betydelig bruk av lystgass.

Det er lovlig å kjøpe patroner med lystgass både i Danmark og Norge for privatpersoner, men nå advarer eksperter.

I Danmark har problemet blitt så stort at dansk politi har måttet ta tak i salget av lystgass.

– De unge og deres foreldre må forstå, at det er ulovlig å selge det for å inhalere det som rusmiddel, fordi det er farlig. Man kan dø av det, sier kommunikasjonssjef i Sikkerhetsstyrelsen i Danmark, Mette Cramon, ifølge den danske avisen Berlingske. Sikkerhetsstyrelsen har ansvaret for å ivareta sikkerheten i forbindelse med gasser og fyrverkeri i Danmark.

Danskene har nå gitt forbud mot salg av lystgasspatroner til ni internettforhandlere.

Gassen i seg selv er ikke giftig, men kan fortrenge oksygenet i indåndingsluften og dermed føre til kvelning.

– Lovlig i Norge

Lars Aune Svarthaug er anestesisykepleier og unvirsitetslektor på NTNU. Han forteller at bruken av lystgass som rusmiddel ikke er ulovlig i Norge.

– Det store faremomentet her er at man fortrenger oksygen. Lystgass kan være dødelig hvis man knytter inhalasjonen i plasposer over hodet, selvlagde masker eller bruker det i lukkede rom som biler og toaletter, sier Svarthaug til ABC Nyheter.

I tillegg forklarer Svarthaug at hvis man inhalerer gassen direkte, kan man få frostskader grunnet gassens temperatur. Et annet moment er ifølge Svarthaug at blærene i lungene kan sprenge ved stort inntak av lystgass.

– Mange mister den motoriske funksjonen ved bruk av lystgass. Dermed kan du falle å påføre deg skader, fortsetter Svarthaug.

Likevel understreker Universitetslektoren at det regnes som relativt trygt rusmiddel sammenliknet med andre.

Les også: – Økt helsefare ved bruk av lystgass

Slik ser patronene ut (Skjermpdump Clas Ohlson sine nettsider).

Selges i norske butikker

Gasspatroner med lystgass selges over disk blant annet hos varehuskjedene Clas Ohlson og Jernia.

På Clas Ohlson sine nettsider informerer selskapet om at gasspatronene kun selges i butikk. I 2011 hevet de kjøpsaldersgrensen til 20 år.

I utgangspunktet er privat bruk av lystgass fra små gasspatroner beregnet for bruk i kremsprøyter.

– Dette er et produkt som er en naturlig del av de fleste husholdninger. Samtidig er vi kjent med faren for misbruk. Når det gjelder både butan- og lystgass er salg lagt til butikk og det er innført 20 års aldersgrense for kjøp. Personalet har også rett til å nekte salg dersom de tror at gassen skal misbrukes, sa Camilla Tully, kommunikasjonsrådgiver for Clas Ohlson i Norge, til Dagbladet tidligere i sommer.

Les også: Tilbyr bargjester lystgass

Jevnlig diskutert på norske ungdomsforum

Enkle søk på norske forum viser hvordan ungdom diskuterer hvor man kan få kjøpt lystgasspatroner.

På ung.no, det offentliges informasjonskanal for ungdom, spør en 18 år gammel gutt:

«Hei! Jeg er en gutt på 18 år som iblant tar med lystgass på fest. Det eneste jeg lurte på, er om dette er lovlig? Jeg har prøvd å søke dette opp dette selv, men finner ikke noe entydig svar. Det selges uten aldersgrense på små patroner fra butikker som f. eks. Jernia og Clas Ohlson, som drivgass til krempiskemaskiner . Kan det allikevel regnes om et ulovlig rusmiddel?»

Eksperten som svarer 18-åringen understreker at det ikke er et straffbart rusmiddel, men advarer sterkt mot å bruke lystgass som rusmiddel.

– Dyp inhalasjon av sniffemidler gjentatte ganger over en kort periode kan føre til tap av selvkontroll, hallusinasjoner, bevissthetstap og krampeanfall. Risikoen for plutselig død kan da være relativt stor, svarer eksperten videre.

Dette er Dinitrogenoksid

Best kjent som lystgass eller lattergass

Lystgass, smak- og luktfri gass med smertestillende (analgetisk) og søvngivende (sedativ) effekt.

Brukes til blant annet bedøvelsesmiddel og drivgass til næringsmidler på sprayflaske, for eksempel fløtekrem.

Det finnes flere titalls rapporterte dødsfall i verden etter sniffing av lystgass.

Ved innånding forårsaker dinitrogenoksid den nevnte ufølsomheten overfor smerte, samt eufori, svimmelhet og i visse tilfeller en svakt afrodisisk virkning. Større doser over kort tid kan dessuten medføre mild kvalme eller varig svimmelhet. Gassen i seg selv er ikke giftig, men kan fortrenge oksygenet i indåndingsluften og dermed føre til kvelning.

Kilde: Store Norske Leksikon og Wikipedia

Populært