Her er Høies hemmelige asyldokument

<p>Nå kan du lese dokumentet helseministeren Bent Høies departement først mente truet sikkerheten og forsvaret av landet. Men NB, deler av innholdet er fortsatt «fortrolig».</p>
Nå kan du lese dokumentet helseministeren Bent Høies departement først mente truet sikkerheten og forsvaret av landet. Men NB, deler av innholdet er fortsatt «fortrolig». Foto: NTB scanpix

Det graderte dokumentet om regjeringens arbeid med problemstillinger knyttet til økte asylankomster, er nå delvis offentlig. Denne uka ble det delvis nedgradert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå gir Helse- og omsorgdepartementet (HOD) delvis innsyn i et tidligere gradert dokument om «problemstillinger og utfordringer knyttet til helse i forbindelse med økte asylankomster til Norge».

Les dokumentet:

HOD skriver at de i behandlingen av ABC Nyheters klage har funnet ut at «hensynet til offentlighet veier tyngre enn hensynet til unntak».

– En merkelig saksbehandling, sier stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) som tidligere har stilt spørsmål om saken til statsrådene Bent Høie og Anders Anundsen.

Dokumentet viser seg å bestå av innspill fra en rekke departement om oppfølgningen av mulige problemer knyttet til det økte antallet asylsøkere fra høsten 2015.

Kraftig sladdet

Enkelte sider av dokumentet er fortsatt kraftig sladdet. De opplysningene som fortsatt hemmeligholdes er «referanser til drøftelser i regjeringskonferanser og budsjettarbeid som ikke er ferdigstilt», heter det i behandlingen av klagen.

– Jeg ser frem til en forklaring fra Anundsen om det resterende hemmeligholdet, sier Greni til ABC Nyheter.

Først mente HOD at det kunne truet sikkerheten i Norge og forsvaret av landet hvis et dokument, hvis de 34 sidene ble offentlig.

Les også: Høie hemmeligholder asylsøkernes helsetrussel

Så mente helseminister Bent Høie (H) at det var «en misforståelse» at innholdet beskrev omfattende helserisikoer, og at det egentlig var opp til justisminister Anders Anundsen (FrP) å eventuelt avgradere dokumentet ABC Nyheter ba om innsyn i.

– Bekymring

Saken førte også til at stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) spurte statsrådene om hemmeligholdet.

– Hemmeligholdet fører til bekymring, og helseministeren skal da ikke gjøre folk bekymret for helsa, sa Greni til ABC Nyheter i den forbindelse.

Flere offentlighetseksperter mente hemmeligholdet og bruken av paragrafer kunne være lovstridig.

Les også: Skyver innsynsnekt i mulig helsetrussel over til Frp-statsråd

– Hemmelighold er spesielt uheldig i en slik sak, mener stortingsrepresentanten.

--

Her er dokumentet slik ABC Nyheter mottok det:

--

Oppdatert med kommentar fra Greni kl 13.39.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært