Meny

Studie:– Verden må forberede seg på mikrokefali-epidemi

4 måneder gamle Lucas er en av mange brasilianske babyer som er født med mikrokefali. Foto: Ricardo Morales / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere slår alarm om at verden må forberede seg på en «global epidemi» av mikrokefali, den alvorlige fosterskaden som spres med zikaviruset.

I en studie publisert i det anerkjente medisintidsskriftet The Lancet bekrefter forskere fra Brasil og Storbritannia sammenhengen mellom zikaviruset og mikrokefali.

Sammenhengen har vært kjent lenge, uten at det har vært fundert i omfattende forskning.

Les også: USA erklærer folkehelsekrise på Puerto Rico

Forskerne fant spor etter zikaviruset hos om lag halvparten av 32 spedbarn født med mikrokefali. I en kontrollgruppe med 62 friske spedbarn, var det ingen som testet positivt for zika. Den slående sammenhengen får forskerne til å slå alarm.

– Vi bør forberede oss på at mikrokefali-epidemien sprer seg til alle land hvor zikaviruset allerede spres og i de landene hvor det er sannsynlig at viruset vil spre seg, skriver forskergruppen. Til nå er det Brasil som har vært hardest rammet.

– Vi anbefaler at vi forbereder oss på en global mikrokefali-epidemi og andre utslag av det medfødte zika-syndromet.

Les også: Zika kobles til flere alvorlige fosterskader

Mikrokefali er en medfødt misdannelse som innebærer at babyer fødes med underutviklet hjerne og et unormalt lite kranium. Zikaviruset overføres i hovedsak av mygg, men kan også overføres seksuelt.

Populært