Legemiddelverket ønsker dyr kreftmedisin til lungekreftpasienter

Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens legemiddelverk åpner for å lansere et nytt immunpreparat mot lungekreft som kan forlenge levetiden til rundt 700 pasienter årlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Effekten på medisinen har vi aldri hatt noe å utsette på, men prisen vi har fått fra legemiddelselskapene tidligere har vært for høy. Nå har vi fått en mer akseptabel pris, forteller Kristin Helen Svanqvist, seksjonssjef for legemiddelrefusjon i Statens legemiddelverk til TV 2. Prisen ligger nå på om lag 1 million hvor hvert ekstra leveår for en pasient.

Les også: Kreftpasienter nektes medisin som kan forlenge livet deres

Ifølge Bergens Tidende dreier det seg om medisinen Pembrolizumab, også kalt Keytruda, som før har blitt godkjent til bruk mot føflekkreft. Det er det såkalte Beslutningsforum som skal fatte avgjørelsen neste uke. Forumet består av topplederne i de fire helseregionene, og skal sikre at norske pasienter får likt behandlingstilbud på tvers av regionene.

Les også: Franske forskere: – Har oppdaget en mulig ny kreftmedisin

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 3000 personer får lungekreft i Norge årlig, og det er den sykdommen som tar flest liv hvert år.

Med immunterapi kan lungekreftpasienter i snitt forlenge livet med seks måneder. Noen av pasientene vil kunne leve flere år med behandlingen. Men ikke alle lungekreftpasientene vil ha effekt av immunterapi, og hvorvidt man kan forsvare å bruke millioner av kroner på en behandling man ikke vet om vil gi en effekt, har vært heftig debattert.

Dette er annerledes nå, skriver TV 2. Forskerne i legemiddelseksapet MSD har identifisert et protein som kreftsvulstene skiller ut, som må være til stede for at medisinen skal ha effekt. En vevsprøveprøve fra svulsten kan dermed gi legene svar på om pasienten vil ha nytte av behandlingen eller ikke.

Det anslås at 700 pasienter med lungekreft i Norge vil ha proteinet og dermed kunne ha nytte av behandlingen, melder TV 2.

Helseministeren til ABC Nyheter: – Vi kan ikke la oss presse til å betale urimelig mye for nye kreftmedisiner