Meny

Sykehusstreiken:

Spekter vil bort fra ekstremvaktene på norske sykehus

Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spekter sier norske leger selv bidrar til 60 timers uker og 19-timersvakter fordi de ønsker hele friuker. – Vi har ikke den samme legemangelen som før, og trenger på sikt ikke å ha slike vakter lenger, mener arbeidsgiverforeningen.

Sykehusstreiken:

  • 194 medlemmer av Akademikerne går ut i streik onsdag morgen etter at meklingen med Spekter ikke førte frem.
  • Streiken berører Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset.
  • Av de streikende er det omtrent 100 leger. De øvrige er ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere.
  • Streiken skal trappes opp fredag med 119 ansatte ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital. Da vil 313 medlemmer ved ni sykehus være i streik.
  • Striden handler blant annet om legenes arbeidstidsordninger.

For første gang siden 2010 er det streik ved norske sykehus. Totalt 195 sykehushusansatte, de fleste leger, ble onsdag morgen tatt ut i streik etter at det ble brudd i mekling mellom Akademikerne og arbeidsgiverforeningen Spekter samme natt. Streiken trappes ytterligere opp fredag.

Striden gjelder legenes arbeidstidsordning. Spekter ønsker å gå bort fra dagens kollektive vaktordning og over til individuelle turnuser. Det er nødvendig for å få mer fleksibilitet til å planlegge for behovene i et helsevesen i stadig endring, mener arbeidsgiverforeningen.

Legeforeningen mener de kollektive turnusene er arbeidstakernes eneste vern overfor arbeidsgiverne, og nekter å endre systemet.

Trenger vern

President i Legeforeningen Marit Hermansen sier Legeforeningen frykter individuelle turnuser vil føre til utilbørlig press mot særlig sårbare arbeidstakere, perioder med uforsvarlig stor arbeidsbelastning og ulik arbeidsbyrde legene imellom.

– Vi gir allerede arbeidsgiver stor fleksibilitet og store unntak fra arbeidstidsbestemmelsene. Da må denne fleksibiliteten være balansert med et vern så den enkelte ikke blir sliten og vi får uforsvarlige helsetjenester, sier Hermansen til NTB.

Spekter mener på sin side at Legeforeningen selv har medansvar for dagens harde turnus med vakter opp til 19-timer og 60-timers uker.

– De lange arbeidsukene Legeforeningen kritiserer, kan begrenses dersom Legeforeningens tillitsvalgte og legene selv ikke gjør krav på jevnlig å ha hele friuker, skriver foreningen i en pressemelding.

Mindre legemangel

Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter, sier til NTB at Spekters mål er på sikt å få legenes arbeidstid innenfor reglene i arbeidsmiljøloven.

I dag er legene unntatt arbeidstidsbestemmelsene og kan jobbe mye lenger vakter og turnusperioder enn lovens bestemmelser.

– Unntakene ble i sin tid innført fordi det var stor legemangel. Nå begynner dette å komme på plass, så på veldig mange norske sykehus kan arbeidstiden organiseres slik at legene kan jobbe innenfor arbeidstidslovens bestemmelser. Det er et tankekors at Legeforeningen ikke vil se på alternative måter å organisere arbeidet på, når de jevnlig klager over at dagens rullerende vaktordning er for hard, sier Larsen.

President i Legeforeningen Marit Hermansen sier dagens lange og intense jobbperioder ved mange sykehus er satt opp av hensyn til pasientene.

– Det er ikke snakk om friuker, men hviletid, og disse er satt opp sammen med arbeidsgiver. Ved å samle hviletiden kan legene gi mer tilstedeværelse i andre uker. Det gjør at man kan følge pasientforløp og faktisk gi pasienten én lege gjennom et helt forløp, sier Hermansen til NTB.

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Spekter: – Har problemer med å forstå bekymring for individuelle planer:

Kan gripe inn

I første uttak tar Akademikerne ut 194 medlemmer ved fem sykehus: Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset. Streiken trappes opp med ytterligere 119 medlemmer i Akademikerne ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital fredag.

Alle de berørte sykehusene opplyser onsdag morgen at pasienter med akutt sykdom eller skade ikke vil bli berørt av streiken, og at pasienter med timeavtale må møte til avtalt tid.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ville overfor NTB onsdag ikke kommentere streiken eller om regjeringen kan komme til å gripe inn for å stanse den. Under den forrige sykehusstreiken i 2010 stanset Helsetilsynet streiken etter to uker.

Populært