Meny

Bent Høie: – Jomfrusjekk er en krenkelse av norske jenter

Helseminister Bent Høie (H) sier såkalte jomfrusjekker strider mot alt den norske helsetjenesten er og alt den norske helsetjenesten skal være. Bildet er tatt under en spørretime i Stortinget i fjor. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Bent Høie (H) mener den såkalte jomfrusjekken ikke er helsehjelp, men hjelp til undertrykkelse.

Helseministeren kaster seg inn i debatten om jomfrusjekker som ble startet av spaltist Isra Zariat på NRK Ytring.

«Dette foregår i Norge. Vi kjenner ikke omfanget, men vi vet at enkelte unge jenter med minoritetsbakgrunn blir tatt med til lege av foreldre eller slektninger som vil undersøke om de har hatt sex med noen», skriver Høie i sitt innlegg.

Han skriver at han har kontaktet jurister for å få svar på lovligheten av jomfrusjekker.

Les også:  Hemmeligholder asylsøkernes helsetrussel

«Vi har ulike lover og forskrifter som slår fast hva som skal prioriteres av helsehjelp i den norske helsetjenesten, og som slår fast at helsepersonell alltid skal gi faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp. Men det finnes ikke noe eksplisitt forbud mot denne typen undersøkelser. Det bør heller ikke være nødvendig», skriver Helseministeren.

Høie sier han både håper og tror at de fleste leger sier nei til å utføre slike undersøkelser, men at det dessverre er noen leger som sier ja.

«Det er en grov krenkelse av et ungt menneske som strider mot verdiene den norske helsetjenesten styres etter. En slik undersøkelse har ingen medisinsk begrunnelse og fremmer ikke god helse. Tvert imot. Den vil oppleves som et overgrep og en ydmykelse».

Les også:   2016 i rute til å bli flyktningkrisens dødeligste år

Populært