Meny

Kreftlege raser mot prioriteringer i Helse-Norge

Oslo universitetssykehus HF Rikshospitalet ved Gaustad i Oslo skal bygges ut fra dagens 220 000 kvadratmeter til 300 000 kvadratmeter totalt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvordan kan man ha råd til å bygge et gigant-sykehus, når man ikke har råd til gode medisiner til dødssyke pasienter?

– Bla heller opp penger til nye kreftmedisiner, sier kreftlegen Oluf D. Røe til Dagsavisen etter at Helse Sør-Øst fredag vedtok at det nye regionsykehuset skal ligge på Gaustad.

Toppledelsen i Helse Sør-Øst fikk styrets enstemmige støtte til å bygge et nytt storsykehus på Gaustad, samtidig som dagens Ullevål sykehus legges ned. Det får Røe til å reagere.

– Argumentet om at medisinene er for dyre holder ikke lenger. Hvis man har økonomi til dette sykehuset, betyr det at man har penger, men ikke vil bruke dem, sier kreftlegen som er forsker ved NTNU og kreftspesialist ved Levanger sykehus i Nord-Trøndelag.

Administrende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine M. Lofthus, mener utbyggingen på Gaustad innebærer en betydelig nedskalering i forhold til tidligere planer.

– Vi ønsker å bygge et regionsykehus med de samme funksjonene som øvrige regionsykehus i Norge, sa Lofthus på møtet ifølge en pressemelding.

Bakgrunn: Planer om storsykehus i Oslo vedtatt

– Verre enn Hellas

Overfor Dagsavisen peker Røe på at et Beslutningsforum bestemmer hvilke livsviktige medisiner folketrygden skal betale for. Så langt er det kun immunterapi mot ondartet føflekk-kreft som er godkjent av forumet.

– Norge er det landet i Europa som tok disse medisinene sist i bruk. Mens fattige land som Hellas, allerede har tatt i bruk flere av medisinene, sier kreftlegen.

Immunterapi er et samlebegrep om flere metoder for kreftbehandling der kroppens immunforsvar stimuleres til å drepe kreftcellene. Immunterapi kan etter hvert erstatte mye av cellegiftbehandlingen og er alene mer effektivt enn cellegift for kreft med spredning av flere typer.

Høie: – Ikke gigantisk

Helseminister Bent Høie mener tilstanden til bygningsmassen på Radiumhopsitalet og Ullevål ikke er bra for pasientene eller dem som jobber der.

– Det er et normalt regionsykehus på linje med Haukeland og Ahus, sier Høie til Dagsavisen.

Helseministeren mener Gaustad ikke er gigantisk, og at prisene for immunterapi er diktert av legemiddelindustrien.

Les også: Folk i Groruddalen får Aker som lokalsykehus


Dette er planene for Oslo universitetssykehus

Styret i Helse Sør-Øst ga 16. juni klarsignal for tre sykehus:

- Et lokalsykehus på Aker

- Et regionsykehus på Gaustad

- Et spesialisert kreftsykehus på Radiumhospitalet

Helseminister Bent Høie (H) må sette sitt stempel på vedtaket før det er endelig.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus