Tollerne aksjonerte mot ulovlige legemidler

Potensmidler beslaglagt i Operasjon Pangea IX. Foto: Tolletaten
Potensmidler beslaglagt i Operasjon Pangea IX. Foto: Tolletaten
Artikkelen fortsetter under annonsen

239 postpakker med ulovlige legemidler kom aldri frem til mottakeren under Operasjon Pangea IX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge var blant de 103 landene som deltok i Operasjon Pangea IX fra 30. mai til 7. juni. Den internasjonale aksjonen rettet søkelyset mot narkotiske midler, ulovlige og falskelegemidler og medisinsk utstyr som bestilles via internett.

Tollerne på postterminalen på Alnabru og i flyposten på Gardermoen kontrollerte til sammen 1.865 postpakker under aksjonen, og fant falske eller ulovlige legemidler i 239 av dem, heter det i en pressemelding på Tolletatens nettsider.

Det var Interpol som koordinerte aksjonen internasjonalt, og i Norge samarbeidet Tolletaten, Legemiddelverket og Helsedirektoratet tett.

Les også: Stikkprøve: – For lett for unge å kjøpe legemidler

– Snakk med legen

I pakkene med ulovlig innhold befant det seg blant annet antibiotika fra både Singapore, Canada, Polen, England og Spania. Det ble også funnet flere typer legemidler som ifølge Tolletaten indikerer at mange nordmenn driver selvmedisinering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fraråder å handle legemidler på nettet. Du vet aldri hva du får, og du kan i verste fall få alvorlige helseskader av å bruke slike legemidler. Snakk med legen din dersom du er syk og trenger behandling, oppfordrer medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket i pressemeldingen.

Les også: Leger reserverer seg uten grunn mot godkjente legemidler - staten taper millioner

Millionverdier

Etatene hadde under aksjonen fokus på at all import av legemidler skal følge riktig prosedyre.

Høsten 2015 ble regelverket for privatimport av legemidler via postforsendelser strammet inn, og gjorde de aller fleste legemidler ulovlig å få tilsendt i posten. Ulovlige forsendelser kan bli destruert av Tolletaten.

Internasjonale ble 333.919 postpakker kontrollert. I 170.340 av disse ble det oppdaget ulovlig innhold til en anslått verdi av til sammen over 430 millioner norske kroner. 393 personer ble arrestert, mens 4.932 nettsteder ble fjernet.

Les også: Nye tiltak mot ulovlig import av legemidler