Meny

Glyfosat-strid i EU:

Sprøytemiddelet glyfosat gikk på ny smell i EU i dag

IKKE GODKJENT: Det alminnelig brukte sprøytemiddelet glyfosat, godt kjent under Monsantos varemerke Roundup, ble likevel ikke godkjent i EU torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonens forslag om å fornye godkjenningen av det omstridte sprøytemiddelet glyfosat i ni år, fikk ikke tilstrekkelig flertall blant regjeringsrepresentantene i dag.

Glyfosat, Norges mest brukte sprøytemiddel godt kjent under merkenavnet Roundup, kan bli forbudt. For i EU utløper godkjenningen i juni.

Etter forgjeves å ha forsøkt å få det godkjent på et møte i mars, fremmet EU-kommisjonen igjen forslag om å godkjenne middelet, som har vært omdiskutert grunnet mulig kreftfare, for ni nye år.

Tidligere har slike godkjenninger vart 15 år. Men nå viser det seg at medlemslandenes representanter i EUs stående komité for planter, dyr, mat og fôr, heller ikke nå kom fram til kvalifisert flertall for forslaget.

Utfallet vil avgjøre bruken av glyfosat også i norsk landbruk og norske hager, på grunn av EØS-avtalen.

Les også: EU-eksperter ga ikke sprøytemiddelet glyfosat ny godkjenning i dag

Uenighet blant ekspertene

Det er helt uvisst når komitéen skal møtes igjen, melder De Grønne i EU.

– Denne siste utsettelsen viser at den store motstanden mot å godkjenne glyfosat igjen, blir tatt alvorlig av viktige EU-regjeringer. Det er klart at EU-kommisjonen og den agrokjemiske industrien hittil har blitt slått tilbake i sitt forsøk på å få godkjent glyfosat i lang tid framover uten noen begrensninger, sier talspersonen Bart Staes i en pressemelding.

Monsanto kan derimot vise til en ny rapport laget i samarbeid mellom FNs matvare- og landbruksorganisasjon FAO og helseorganisasjon WHO, som går god for glyfosat.

Les også: Vær forsiktig med Roundup'en - FN varsler kreftfare

De multinasjonale blir enda større

Den multinasjonale, agrokjemiske industrien kan bli enda mer gigantisk. Nå har Bayer-konsernet lagt inn bud på oppkjøp av Monsanto. Monsantos styrende organer vurderer nå budet.

Les også: Sjokkmelding om sprøytemiddelet glyfosat i tysk øl

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus