Meny

Barnevaksine hjelper hele befolkningen

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at pneumokokkvaksinen ble en del av barnevaksineprogrammet har antall syke gått merkbart ned, også blant voksne.

Før vaksinen ble en del av programmet i 2006, ble drøyt 100 barn alvorlig syke av pneumokokkbakterier hvert år. I 2015 var det tallet nede i 15. Ser man på hele befolkningen, er antall sykdomstilfeller halvert, melder NRK.

– Hvis vi ser alle aldersgrupper samlet, så har vi hatt en reduksjon fra rundt tusen tilfeller til fem hundre. Den største nedgangen har vært blant voksne over 65 år, sier Didrik Vestrheim, som er direktør i avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer ved Folkehelseinstituttet. Han har skrevet en doktoravhandling om nettopp pneumokokkvaksinen og er ikke overrasket over at den har god effekt også blant dem som ikke har fått vaksinen.

Les også: 11 farlige sykdommer det ikke finnes god behandling eller vaksine mot

– Det var forventet, men vi visste ikke hvor stor denne reduksjonen kom til å bli.

Et fåtall av de 97 kjente pneumokokkvariantene står for brorparten av alvorlige sykdomstilfeller, og det er disse variantene vaksinen beskytter mot.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus