Meny

Nytt nei til brystkreftmedisin

Fra avdeling for kreftbehandling på Radiumhospitalet i Oslo hvor prøver fra pasienter med lungekreft og brystkreft blir tatt hånd om. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningsforum for nye metoder sier på nytt nei til å innføre brystkreftmedisinen Kadcyla i Norge.

Forumet mener medisinene er for dyr målt opp mot effekten.

– Dette er en tung beslutning å ta på vegne av pasientene. Per nå mener vi effekten av legemiddelet ikke forsvarer den høye prisen, sier leder av Beslutningsforum for nye metoder, Lars Vorland.

Traztuzumab emtansine (Kadcyla) er et legemiddel som brukes i behandling av brystkreft med spredning for å gi pasienten økt levetid. Beslutningsforumet anslår at hundre pasienter vil være aktuelle for behandlingen hvert år.

Les også: Nikki var bare 23 år da hun fikk aggressiv brystkreft

Også i oktober 2014 sa Beslutningsforum nei til å innføre medisinen i norske sykehus. I tiden etterpå har helsemyndighetene og legemiddelfirmaet Roche forhandlet om pris.

– Vi ønsker ikke krevende, og for oss, uoversiktlige, betalingsløsninger for legemidler, slik noen av avtaleforslagene fra legemiddelfirmaet innebærer. Men selv med slike avtaler, er prisen for høy, sier Vorland.

Les også: – Kvinner med brystkreft som er fysisk aktive, har lavere dødsrisiko

Kommunikasjonsdirektør Line Walen i Roche Norge mener de har strukket seg langt for å komme myndighetene i møte.

– Vi opplever at våre laveste pristilbud ikke blir akseptert fordi myndighetene sier nei til å ta i bruk moderne prisløsninger, sier hun.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus