Meny

Helsepolitikere frykter todelt helsevesen

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte pasienter betaler store summer av egen lomme for behandling som ikke dekkes av det offentlige helsevesenet. En begynnelse på et todelt helsevesen, mener flere politikere.

– Når enkeltmenneskers mulighet til å leve lenger avhenger direkte av lommeboken, så er det klart at vi ser begynnelsen på en todeling av helsevesenet, sier SV-leder Audun Lysbakken til Aftenposten . Han skjønner at folk som kan betale for den nyeste behandlingen, gjør det, men sier situasjonen er urettferdig for dem som ikke kan betale. Bakgrunnen er en sak i avisen om personer som selv betaler for ny – og kostbar – behandling som ikke dekkes av det offentlige helsevesenet.

Les også: Kreftleger frykter todelt helsevesen

– Vi er på vei inn i et todelt helsevesen. De som har penger og forsikring, får behandling, sier KrFs Olaug Bollestad og får følge av Kjersti Toppe i Sp. Torgeir Micaelsen i Ap sier situasjonen er «svært utfordrende og rokker ved grunntanken til den norske helsetjenesten».

Helseminister Bent Høie (H) sier Norge er i en økonomisk posisjon som gjør det mulig å tilby befolkningen et godt helsetilbud, men at det ikke er ensbetydende med å «la oss presse til å betale urimelig mye for nye og dyre kreftlegemidler».

– Det må være sammenheng mellom pris og dokumentert nytte. De aller fleste nye metodene er godkjent og tatt i bruk, sier Høie.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus