Ønsker solarium-tips fra publikum

Flere personer fikk brannskader etter å ha besøkt er solarium i Drammen. Nå ønsker Statens Strålevern at publikum skal tipse, slik at de bedre kan følge solariebransjen.
Flere personer fikk brannskader etter å ha besøkt er solarium i Drammen. Nå ønsker Statens Strålevern at publikum skal tipse, slik at de bedre kan følge solariebransjen. Foto: Thorkild Amdi / Scanpix Denmark / Ntb Scanpix / Illustrasjon/NTB Tema
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens Strålevern har ikke hatt en større tilsynsrunde ved norske solarium på åtte år. Nå etterlyser de tips fra publikum for å klare å holde tilsyn med bransjen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere personer skal ha fått brannskader etter å ha besøkt et solarium i Drammen i forrige uke.

Det viste seg at solstudioet hadde satt inn solrør som hadde tre ganger høyere stråleverdi enn det som er tillatt i Norge. Studioet ble som følge av hendelsene stengt umiddelbart av politiet, skriver NRK.

Les også: FHI: Staten bør vurdere å forby solarium

Ingen større tilsynrunde på åtte år

Statens Strålevern har det overordnede ansvaret for å føre tilsyn med solarium i Norge. Det er nå åtte år siden strålevernet hadde en større tilsynsrunde ved landets solstudioer. Og det til tross for at det da ble avdekket hele 77 solarier med for sterk stråling.

I etterkant av hendelsene i Drammen, sier avdelingsdirektør i Statens Strålevern, Hanne Kofstadmoen, i et intervju med NRK at etaten etterlyser tips fra publikum.

Les også: Føflekkreft øker kraftigst i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ønsker oss tips

– Solariebransjen er en bransje som i liten grad etterlever regelverket. Vi ønsker oss tips for å kunne følge bedre med.

Hun forklarer at oppgaven med å holde tilsyn med solarium nå er degradert til kommunene. Ifølge Kofstadmoen er det varierende hvor aktive kommunene er i dette arbeidet grunnet ulike ressurser.

– Vi ønsker å motta tips fra privatpersoner dersom noen opplever å bli brent i solarier, enten til oss eller til den relevante kommunen, utdyper hun.

Det kommer nye regler og krav til solariene fra 1.juni. Det blir i forbindelse med dette en landsomfattende tilsynsrunde ved norske solarium første halvdel av 2017, skriver NRK.

Les også: – Unngå solarium før sydenturen

Savannah (11) er allergisk mot sol

Får bot etter bruk av farlig laser på Kaptein Sabeltann