USA har påvist Zika-smitte etter seksuell omgang i Dallas

Personen som er smittet av zikaviruset i Dallas, skal ha fått det overført ved seksuell omgang.
Personen som er smittet av zikaviruset i Dallas, skal ha fått det overført ved seksuell omgang. Foto: Mariana Bazo / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har påvist det første tilfellet av Zika-smitte som er overført via seksuell omgang i Dallas i Texas, ifølge helsemyndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske helsemyndigheter mener for første gang å ha påvist at en person er blitt smittet av zikaviruset i USA. Tilfellet er oppdaget i Dallas i Texas og skal ha blitt overført via seksuell omgang.

Samtidig er det ennå ikke påvist at noen er blitt smittet av zikaviruset etter å ha blitt stukket av mygg i Dallas-området, opplyser lokale helsemyndigheter.

Smitten er blitt bekreftet hos det nasjonale folkehelseinstituttet i USA, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ifølge helsemyndighetene in Dallas.

CDC sier imidlertid at de ikke har undersøkt hvordan viruset ble overført.

Zikaviruset gir som regel lette symptomer. Hos gravide kvinner antas det at viruset kan det føre til alvorlige hjerneskader hos fosteret.

Les også: Hvor farlig er egentlig zikafeber?

Sex med syk person

Helsemyndighetene i Dallas har ikke oppgitt identiteten på personen som er smittet. Men det blir oppgitt at personen ble smittet etter å ha hatt sex med en som var blitt syk etter å ha vært i et land der zikasmitten et utbredt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har tidligere blitt påvist seks tilfeller av zikasmitte i Texas, alle hos personer som har vært i utlandet, og alle i Harris County der storbyen Houston ligger.

Flere tusen latinamerikanske barn er de siste månedene født med for liten hjerneskalle, såkalt mikrokefali, etter at mødrene deres ble smittet mens de var gravide.

Mye tyder på at det er sammenheng mellom fosterskadene og zikasmitten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: WHO: Zikaviruset er en global krise

Første tilfelle i Chile

Chile meldte tirsdag om sitt første tilfelle av zikasmitte, men dette gjaldt en person som hadde vært på reise i utlandet. Chile har foreløpig ikke registrert at noen er blitt smittet i Chile.

Tidligere har helseeksperter sagt at viruset i sjeldne tilfeller smitter via seksuell omgang. I den medisinske litteraturen er det kun nevnt ett tilfelle der zikasmitte er overført via seksuell omgang, og kun ett tilfelle der viruset er blitt oppdaget i sæd.

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte mandag at zika-viruset utgjør en global helsekrise, noe som betyr at land over hele verden må iverksette en rekke tiltak.