Krever abortrett for kvinner smittet av zikaviruset

Zikaviruset er ansett som grunnen til at et stort antall barn i Latin-Amerika blir født med tilstanden mikrokefali. Mikrokefali kjennetegnes med at barna er født med unormalt små hoder og underutviklede hjerner. REUTERS/Ueslei Marcelino
Zikaviruset er ansett som grunnen til at et stort antall barn i Latin-Amerika blir født med tilstanden mikrokefali. Mikrokefali kjennetegnes med at barna er født med unormalt små hoder og underutviklede hjerner. REUTERS/Ueslei Marcelino Foto: NTB scanpix

Brasilianske advokater, aktivister og forskere krever at brasilianske myndigheter må tillate gravide kvinner som frykter at de er smittet av zikaviruset å ta abort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Brasil får kvinner kun gjennomføre abort hvis graviditeten er livstruende eller har oppstått som en følge av voldtekt.

I 2012 lyktes en gruppe aktivister å få gjennom en lov om at brasilianske kvinner også kan ta abort hvis fosteret har anencephaly, en tilstand som hindrer normal utvikling av hjernen til fosteret.

Les også: Hvor farlig er egentlig zikafeber?

Kravene om nye abortrettigheter for brasilianske kvinner skal leveres til Høyesterett innen to måneder, skriver BBC.

Aktivistene mener at den brasilianske staten er ansvarlig for zikautbruddet, fordi de ikke har gjort nok for å utrydde myggen som sprer viruset og derfor må ta ansvar.

Brasil er det landet som så langt er verst rammet av zikaviruset, med 270 bekreftede tilfeller av mikrofali og 3.500 tilfeller som forutsatt utredes.

Les også: WHO frykter opptil 4 millioner tilfeller av zikaviruset

Personvernpolicy