Sylvi Listhaugs siste landbrukskamp mot EU?

Listhaug: – EU-regler gjør at vi kaster 850 tonn egg i året

EGGERØRE I EØS: – Dette gir vi oss ikke på, forsikrer Sylvi Listhaug om EU-kravet som fører til at 850 tonn egg som kunne vært spist, i stedet kastes i Norge.
EGGERØRE I EØS: – Dette gir vi oss ikke på, forsikrer Sylvi Listhaug om EU-kravet som fører til at 850 tonn egg som kunne vært spist, i stedet kastes i Norge. Foto: Torbjørn Tandberg / Landbruks- og matdepartementet

Listhaug talte for døve ører til EU-kommissær: – Vi må uten grunn kaste tonnevis med mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EØS-avtalen tvinger Norge til å ha samme datostempling på egg, som land med store smitteproblemer med salmonellabakterier i eggene.

Det fører til at vi uten god grunn kaster enorme mengder mat.

Dette reagerer Sylvi Listhaug (Frp) på, i det som ifølge ryktene om endringer i regjeringen, kan bli ett av hennes siste utspill som landbruks- og matminister.

– Dette fører faktisk til at vi kaster 850 tonn spiseegg unødvendig i Norge hvert eneste år, opplyste hun til Stortingets Europautvalg ifølge referatet fra møtet utvalget nylig avholdt.

Les også: Norsk interesse for fransk matkasteforslag

«Njet» fra EU-byråkratiet

– EUs hygieneregelverk setter krav om at spiseegg skal leveres til endelig forbruker innen 21 dager etter legging. I Norge har vi en veldig god situasjon der vi har så å si ingen salmonella. Bakgrunnen for at dette regelverket er innført, er at man i en del land har utfordringer med salmonella, fortalte Listhaug.

Uten salmonellaproblemer er eggene holdbare mye lenger.

Kort før møtte Listhaug EU kommissær for helse og mattrygghet, Vytenis Andriukaitis, og ba om å få avvike fra denne holdbarhetsregelen.

– Kommissæren var kjent med problemstillingen, men han virket ikke videre opptatt av å gjøre noe med det, kunne Listhaug fortelle.

Begrunnelsen var frykt for at land som ikke har trygge egg, også da kunne ta dette regelverket i bruk.

Les også: Folkerop etter stygge poteter

Dato-ulydig stortingsrepresentant

FNs bærekraftsmål innebærer derimot å redusere matsvinn med 50 prosent innen 2030.

Senterpartiets stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete forteller at hun er blant dem som overser datomerkingen og spiser egg langt utover den korte, EU-pålagte fristen.

– Det er helt ille hvis vi kaster 850 tonn med egg som sannsynligvis er fullt brukbare, sa hun på Europautvalgets møte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus