Verdens aidsdag– 700 nordmenn vet ikke at de er hiv-smittet

Å teste seg er veldig enkelt, gratis og du får svar på noen få sekunder. Likevel er det mange som lever med hivsmitte uten å vite det.
Å teste seg er veldig enkelt, gratis og du får svar på noen få sekunder. Likevel er det mange som lever med hivsmitte uten å vite det. Foto: Valery Hache / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

På verdensbasis lever mellom 30 og 40 millioner mennesker med hiv. Helsedirektoratet etterlyser mer kunnskap for å hindre stigmatisering. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag markeres verdens aidsdag verden over.

– Jeg oppfordrer ungdom og alle andre til å gå å teste seg. Det er like normalt å teste seg for hiv som klamydia, sier generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad, til ABC Nyheter.

Generalsekretæren sier det er viktig å finne statusen så fort som mulig hvis du er usikker på om du er hiv-smittet.

– Medisinene er så gode i dag at du er smittefri når du bruker dem, sier Kolstad.

Generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad. Foto: Actis / NPK
Generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad. Foto: Actis / NPK

Ifølge FN lever en million mennesker med hiv i Europa uten å vite om det. Her i Norge anslår Folkehelseinstituttet at et sted mellom 500 og 700 personer lever uvitende med sykdommen.

Les også: TV-stjernen står frem som hiv-smittet

Mangler kunnskap

I en undersøkelse gjort av Helsedirektoratet viser det seg at kunnskapen om risiko for hivsmitte på arbeidsplassen er lav, spesielt blant unge.

– I gruppen under 30 sier bare 37 prosent at de har god kunnskap om hiv. Vi ser på besvarelsene deres at de på noen spørsmål faktisk er de med størst ubegrunnet frykt. Ubegrunnet frykt på bakgrunn av manglende kunnskap kan føre til stigmatisering, sier Granlund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt er det registrert 5622 hiv-smittede i Norge per 2014. 3803 av de hivpositive er menn. 58 prosent i undersøkelsen mener hivpositive burde ha informasjonsplikt.

Ifølge rapporten ville under 6 prosent av de spurte føle et håndtrykk eller klem som utrygt, men hele 45 prosent ville opplevd utrygghet ved å kysse en hivpositiv på munnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hivpositive som er velbehandlet med antivirale medisiner vil ha svært lave virusmengder i blodet. Fra ca 50.000 viruskopier pr ml (ubehandlet) til mindre enn 50 ved behandling. I praksis har man ikke sett smitteoverføring fra velbehandlede hivpositive, forteller Granlund.

Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse hos Helsedirektoratet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse hos Helsedirektoratet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Skambelagt

– Undersøkelsen viser hvor viktig det er mer med kunnskap. Nå må myndighetene og vi organisasjonene snakke mer om hiv-smitte, sier Kolstad i HivNorge.

Hun ser positive ringvirkninger av at stadig flere står frem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jo flere som står frem og viser at man kan leve helt normalt og friskt, jo mindre stigma og tabu blir det å være hiv-smittet.

Ifølge generalsekretæren har det de siste tjueårene vært en revolusjon i medisineringen av hiv-smittede.

– Nå reiser jeg rundt på internasjonale konferanser og diskuterer hvordan hiv-smittede 70- og 80-åringene takler å få andre sykdommer, og hiv-smittede tar bare en pille om dagen. Det har vært en revolusjon media ikke har skrevet noe om, sier Kolstad.

Les også: Hiv-syke lever nesten like lenge som friske

Mer åpenhet

– Vi ser at behovet for større åpenhet om hiv i arbeidslivet er stort. Det skal ikke være slik at mennesker som lever med hiv skal måtte hemmeligholde sin egen sykdom og være engstelige for ubegrunnet stigmatisering fra kolleger, sier divisjonsdirektør Granlund.

De som har best kunnskap om hiv er de som kjenner en person som lever med sykdommen. De er minst bekymret og også mest åpne for kollegaer som lever med hiv, ifølge Helsedirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Folkehelseinstituttet utgjør innvandrere nær halvparten at hivtilfellene som diagnostiseres hvert år. I tillegg utgjør heteroseksuelle menn som smittes i utland, og spesielt Thailand, en større andel nysmittede.

Se hva som skjedde da hiv-smittede Janne fra Finland ba forbipasserende ta på ham. Ikke alle våger ta på Janne. Så kommer den lille jenta:

Les også: Ny aggresiv hiv-variant oppdaget

Hiv og aids

* Hiv er et virus som medfører svekkelse av immunforsvaret slik at kroppen er mer mottakelig for infeksjoner og sykdom.

* Aids er diagnosen som brukes ved langtkommet hivinfeksjon med komplikasjoner.

* ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Det finnes ingen kurerende behandling for hivinfeksjon. Viruset kan føre til alvorlig sykdom og død, men med dagens behandling er leveutsiktene svært gode sammenlignet med tidligere. Med dagens behandling kan men leve et langt liv med redusert risiko for alvorlige sykdomskomplikasjoner.

* Viruset smitter via kroppsvæsker, og de kroppsvæskene som inneholder nok virus til smitte er blod sæd, skjedesekret og morsmelk.

* Seksuell kontakt er den vanligste smittemåten. Over 90 % av smitte skjer ved seksuell kontakt.

* Typiske symptomer på smitte er feber, vondt i halsen, utslett, forstørrede lymfeknuter og muskel- og leddsmerter.

* Du kan teste deg for hiv og få svar i løpet av sekunder - helt gratis.

Her er steder du kan teste deg: https://helsenorge.no/undersokelse-og-behandling/hurtigtest-for-hiv

Kilde: Helsedirektoratet