Syke må reise i timevis uten akuttkirurgi

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Pasienter må reise opp mot 3,5 timer for å få hjelp dersom akuttkirurgien ved norske lokalsykehus forsvinner. Leger frykter både svekket beredskap og økte transportkostnader, skriver Nationen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den nasjonale helse- og sykehusplanen blir det foreslått at lokalsykehusene i Narvik, Lofoten, Volda, Stord og Flekkefjord mister akuttkirurgisk beredskap. Det betyr at pasienter heller må fraktes til sykehus i naboområdene, og i Distrikts-Norge kan det innebære svært lange avstander.

Elisabeth Holand, leder i aksjonsgruppa for Lofoten sykehus, påpeker at tid er helt sentralt for pasienter som har behov for akuttkirurgisk beredskap.

– Fjernes akuttkirurgien, må pasienter reise til Stokmarknes. Det ligger rundt 2 timer og 45 minutter fra sykehuset i Lofoten om du tar ferge. De som bor lenger unna, for eksempel i Reine, må beregne i hvert fall tre og en halv time, sier hun til Nationen. Også ved flere andre sykehus vil nedlegging av akuttkirurgien kunne føre til flere timers ekstra reisevei.

Helseminister Bent Høie (H) har foreslått at sykehus som skal beholde akuttkirurgi bør ha et pasientgrunnlag på mer enn 60.000 til 80.000 pasienter.

Overfor Nationen uttrykker han forståelse for at innbyggerne rundt de fem sykehusene ønsker nærhet til hjelp når de blir akutt syke, og han sier at akuttilbudet ved hvert av sykehusene må utredes lokalt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus