Ny norgesrekord i påviste influensatilfeller

Folkehelseinstituttet slår fast at influensasesongen 2014– 15 var relativt kraftig sammenlignet med utbruddene de siste årene. Illustrasjonsfoto.
Folkehelseinstituttet slår fast at influensasesongen 2014– 15 var relativt kraftig sammenlignet med utbruddene de siste årene. Illustrasjonsfoto. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Under forrige influensasesong påviste norske laboratorier flere influensatilfeller enn noen gang tidligere, pandemisesongen 2009 medregnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden begynnelsen av oktober i fjor er det påvist mer enn 16.000 infeksjoner, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

I tillegg til omfattende forekomst av influensa i befolkningen, har nok økt kapasitet og bruk av laboratoriediagnostikk for luftveissykdom bidratt til høye tall, påpekes det i en rapport FHI legger fram torsdag.

Rekordmange testet

Også antallet prøver testet for influensavirus er ny norgesrekord, går det fram av rapporten.

Folkehelseinstituttet slår fast at influensasesongen 2014– 15 var relativt kraftig sammenlignet med utbruddene de siste årene. Det toppet seg i uke åtte i år. Da fikk hele 2,9 prosent av dem som gikk til lege diagnosen influensalignende sykdom.

Fordelt på alder var det gruppen 15-64 år som oftest gikk til legen med influensasymptomer. Det var svært få varsler om influensautbrudd på helseinstitusjoner/sykehjem.

Sporadiske enkelttilfeller av influensa forekom gjennom hele sommeren og høsten 2014, med jevnt økende antall tilfeller fra midten av november. De første influensatilfellene for sesongen ble rapportert fra Østlandet.

Flere ulike virus har vært i omløp. Flertallet av virusene som sirkulerte denne sesongen var godt dekket av den gjeldende vaksinen, skriver FHI.

Langt fra målet

Influensa er en relativt harmløs infeksjon for personer med god helse. Men viruset kan være alvorlig for enkelte pasientgrupper som allerede er syke. Det anslås at det hvert år dør 900 personer i Norge som følge av influensa. Likevel er Norge langt fra WHOs mål om 75 prosent vaksinasjonsdekning i risikogruppene for alvorlig influensasykdom.

Tidligere er det anslått at rundt 20 prosent av befolkningen tilhører en risikogruppe. Resultater fra spørreundersøkelser de siste sesongene tyder imidlertid på at andelen personer i risikogruppene er vesentlig høyere, opp mot 30 prosent. Dersom dette er tilfelle vil den maksimale vaksinasjonsdekningen for risikogruppene som helhet være på cirka 25 prosent, går det fram av rapporten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus