Høie lover endringer i Sykehus-Norge

Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil i løpet av høsten legge fram en nasjonal helse- og sykehusplan.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil i løpet av høsten legge fram en nasjonal helse- og sykehusplan. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie (H) lover flere ressurser til sykehusene for å få ned tallet på korridorpasienter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig er både helseministeren og helseeksperter enige om at sykehusstrukturen må endres for å kunne møte framtidas utfordringer.

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener at sykehusene vil bli mer spesialiserte i fremtiden. Også endrede helsebehov i befolkningen vil tvinge fram endringer i sykehusstrukturen.

– Det vil være behov for endringer. Hvor fort dette skal gå, må bygge på lokale risiko- og sårbarhetsanalyser, sier helsedirektøren.

Ny plan

I oktober, om lag en måned etter kommunevalget, skal helseminister Bent Høie legge fram sin nasjonale helse- og sykehusplan. Høie har allerede skapt storm, da han i januar anslo at et sykehus bør ha et pasientgrunnlag på 60.000 til 80.000 for å opprettholde et akuttkirurgisk tilbud.

Det betyr at halvparten av landets sykehus vil miste tilbudet, noe som kan bety kroken på døra for sykehusene og som har ført til kraftig motstand lokalt.

– Dette sa jeg for å løfte fram noen av de dilemmaene vi står i, sier Høie nå.

I den store helsedebatten i Arendal tirsdag svarte han «et klinkende klart nei» på spørsmål om det er riktig at han mener at halvparten av alle sykehus er for små til å opprettholde kirurgisk akuttberedskap.

– Dette står ikke på min og regjeringens agenda, sier Høie til NTB.

– Det er viktig å opprettholde en ryggrad av små sykehus i hele landet, med gode akuttilbud.

– Uforsvarlig

I stedet lover han å styrke sykehusene og øke kapasiteten etter at Legeforeningen tirsdag varslet at belegget ved mange norske sykehus er uforsvarlig høyt.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er belegget i gjennomsnitt 93 prosent, 8 prosentpoeng over OECDs anbefalte øvre grense for forsvarlighet. Akershus universitetssykehus i Lørenskog (Ahus) topper statistikken med et belegg på 108 prosent. Det betyr at hvert år må 7.000 pasienter ligge i korridoren.

Høie sier til NTB at sykehusene må styrkes for å få ned antallet korridorpasienter.

– Vi vil bygge ut kapasiteten for å møte de utfordringene vi har, sier han.

Men dette betyr ikke nødvendigvis bare å telle senger, understreker Høie.

– Den viktigste kapasiteten er personell. Folk blir ikke nødvendigvis friske av å ligge i en seng, sier helseministeren, som også i Arendal ble møtt av lokale sykehusaksjonister som demonstrerte mot nedleggingen av nyfødtavdelingen ved Arendal sykehus. «Galskap!!» sto det på bannerne som møtte Høie.

Personvernpolicy