Full stans av import av kinesisk svindel-medisin

Legemiddelet meropenem brukes i behandling av infeksjonssykdommer, men salget fra produsenten Hospira er midlertidig stanset.
Legemiddelet meropenem brukes i behandling av infeksjonssykdommer, men salget fra produsenten Hospira er midlertidig stanset. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Et kinesisk firma har forfalsket dokumentasjonen på legemiddelet meropenem som brukes mot infeksjonssykdommer ved norske sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medikamentet som heter meropenem, brukes til behandling av alvorlige infeksjoner, blant annet ved lungebetennelse og akutt hjernehinnebetennelse, skriver Statens legemiddelverk, som i dag informerer om salgsstoppen.

Årsaken til at legemiddelfirmaet Hospira har stanset salget i Norge er svindel med råstoffer i Kina, opplyser Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

– Hospira har kjøpt råstoff fra et selskap i Kina, via en megler. Firmaet har mistet tillatelsen sin, men megleren har likevel fortsatt å selge som om det var fra dem. For å få det til å se ut som alt var i orden, har de forfalsket papirer på råstoffer kjøpt fra andre fabrikker, sier Madsen til ABC Nyheter.

Medikamentene med de ulovlige råstoffene har blitt testet og de aller fleste testene har vist at råstoffene er gode.

– Det er ikke fare for pasientsikkerheten i Norge. Vi tror ingen norske pasienter har blitt skadelidende på grunn av dette, sier Madsen.

Norske grossister av legemiddel jobber nå på spreng for å skaff