Kreftprøver ble byttet om – opererte feil mann

<p>Da mannen hadde fått fjernet prostata, fikk han vite at han ikke hadde kreft likevel.<br></p>
Da mannen hadde fått fjernet prostata, fikk han vite at han ikke hadde kreft likevel.

Etter at en mann i Namsos ble operert for prostatakreft, fant legene ut at de hadde operert feil mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I juni i fjor ble to menn testet for prostatakreft ved sykehuset i Namsos samme dag. Det viste seg at den ene mannen hadde kreft, og den andre ikke. Prøvene ble ved en feil forvekslet, og mannen som ikke hadde kreft, fikk operert ut prostataen. Han som derimot hadde kreft, fikk beskjed om at han var frisk. Dette melder Trønder-Avisa.

Fylkeslege Marit Dypdal Kverkild har ført tilsynssak mot Helse Nord-Trøndelag etter at saken ble kjent.

– Ombyttingen ble oppdaget da det ble tatt vevsprøve av prostata til den yngste av mennene etter operasjonen, men da var han allerede operert, forteller Kverkild til Trønder-Avisa.

Hun forteller videre at mannen som ble operert har slitt med komplikasjoner i ettertid.

– Han sliter skikkelig med plager i urinveiene, i tillegg til at det så klart er en er enorm psykisk belastning, sier Kverkild.

Feilen ble ikke oppdaget før fem måneder etter at mennene ble testet. Derfor ble behandlingen som den kreftsykemannen skulle hatt naturligvis forsinket. Heldigvis for ham hadde ikke kreften spredt seg.

– Det går bra med ham i dag, sier fylkeslegen.

Les også: Advarer eldre kvinner mot brystkreft

Ukjent hvem som har skylden

Det er liten tvil om at det har skjedd en svikt i håndteringen av saken, men hvem som har gjort en feil vites ikke. Sykehuset Namsos skylder ifølge Kverkild på St. Olavs Hospital, da det er de som mottar prøvene til analyse. St. Olavs mener det er Sykehuset i Namsos som har ansvaret.

Kverkild vet ikke hvor feilen er gjort, men har bedt Sykehuset i Namsos ta en gjennomgang av sine rutiner. Sykehuset har selv varslet at de tror de kunne hatt bedre rutiner.

– Ingen kan med 100 prosent sikkerhet si hvor denne feilen har skjedd, men det gjelder to pasienter på Namsos Sykehus. Vi har meldt fra til Sykehuset i Namsos at de må bedre sine rutiner slik at sånt som dette ikke skjer i fremtiden. Poenget er at det ikke kan ligge to umerkede prøver ved siden av hverandre som kan forveksles, sier Kverkild.

Hun sier det er en alvorlig sak for begge de to pasientene, og har oppfordret begge to til å søke om pasientskadeerstatning.

Les også: Martin kjemper mot kreften

Rutineendringer

Fagsjef Paul Georg Skogen i Helse Nord-Trøndelag lover at de skal gå gjennom rutinene til tross for at Sykehuset i Namsos ikke har innrømmet ansvar for feilen.

– Sånt som dette skal ikke skje. Selv om vi ikke vet hvor feilen har skjedd, må vi bruke en slik hendelse til å gå gjennom hvordan vi faktisk gjør ting, sier Skogen til Trønder-Avis.

Sykehuset har fått frist til 15. september på å gjøre rutineendringer, som skal rapporteres til Fylkesmannen.

Les også: Hjelper immunforsvaret med å angripe de farligste kreftcellene

Personvernpolicy