Innovasjon:Eggebonde Egge skaffer graviditetstester til Kina

UVANLIG LANDBRUKSEKSPORT: – Takket være god dyrehelse i Norge klarer vi å selge et landbruksprodukt fra høykostlandet Norge til lavkostlandet Kina, sier Ole Egge - her med sine spesialegg.Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
UVANLIG LANDBRUKSEKSPORT: – Takket være god dyrehelse i Norge klarer vi å selge et landbruksprodukt fra høykostlandet Norge til lavkostlandet Kina, sier Ole Egge - her med sine spesialegg.Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den vesle bygda Kroer produserer Moer Gård egg med antistoffer som brukes til nyretester, graviditetstester og annen diangostisering i mange land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Antistoffer? Hva er det?

Antistoffer er kroppens immunforsvar som sporer opp, binder seg til og uskadeliggjør organismer som skader kroppen.

Les mer hos Norwegian Antibodies

ÅS (ABC NYHETER): En uvanlig Prior-leverandør:

Ole Egges høner verper egg med med stor betydning for helsa. Det gir landbruksbasert eksport fra høykostlandet Norge til lavkostlandet Kina.

Eggeplommene inneholder inneholder nemlig antistoffer som kan brukes til alt fra graviditets- og nyretester til helbredelse.

Sammen med diagnostikeren Erling Sundrehagen og veterinær Øistein Larsen på nabogården, har Egge skapt et innovasjonseventyr på familiegården Moer i Kroer, helt i utkanten av Ås kommune.

Der har de utviklet en metode for å produsere antistoffer ved injisering av hønene, slik at eggeplommene inneholder akkurat de antistoffene som er ønsket. Gjennom sitt selskap Norwegian Antibodies AS selger de nå råstoff til diagnostisering i mange land.

- Vi er per i dag eneste firma i verden som masseproduserer eggbaserte antistoffer til et kommersielt marked, sier Ole Egge om spesialeggene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre for oss, bedre for dyra

– Halvparten av alle medisinske tester som tas i verden, bruker antistoff som virkestoff. Antistoffene produseres ved at man vaksinerer et dyr og bruker immunapparatet til dyret, forteller Ole Egge i det kombinerte administrasjons- og laboratoriebygget - et ombygd hønsehus som hadde stått tomt noen år.

Til nå har antistoffer blitt produsert ved at dyr som kaniner og sauer, har blitt injisert med de ønskede stoffene. Så blir dyra tappet for blod og antistoffene i blodet isolert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nye som har skjedd i regi av de tre gründerne, er at de har tatt i bruk en metode for å produsere antistoffer i egg i kommersiell storskala.

– Fordelen med å bruke høner, er at de produserer ekstremt mye antistoffer som også har en mye høyere kvalitet enn stoffer som kommer fra pattedyr. Ei høne produserer like mye antistoff som en sau, 20 ganger mer enn en kanin. Dessuten er det bra for dyrevelferden at du slipper å tappe blod gang på gang, sier Ole Egge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra Moer gård til Kina

– Dette er den naturlige måten å produsere antistoffer på, sier veterinær Øistein Larsen.

– Eggeplommen er jo fra før full av antistoffer ment for å beskytte kyllingen, akkurat som morsmelk er kjent for å inneholde stoffene som beskytter nyfødte mot sykdommer, legger han til.

– Vi bare tilsetter ett antistoff til, som vi så isolerer, forklarer Larsen.

Antistoffer kan spore infeksjoner, spore hormoner, måle innholdet av blodproteiner, sjekke helse og mengde av legemidler i kroppen, narkoteste, teste blodkreft og brukes i behandling.

– Så langt har vi produsert og solgt antistoffer til bruk i diagnostikk, sier Ole Egge.

Og salg har det blitt. Det desidert største sluttmarkedet har produktene til Norwegian Antiboides nå i Kina.

– Terskelen har vært høy for å få innpass. Aktørene var ikke vant til antistoffer fra høner og måtte i tillegg begynne med en ny leverandør som oss, bemerker styreleder og eggebonde Ole Egge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FAGFOLK: Laboratorieingeniør Anne Flore Bakke, veterinær Øistein Larsen og forskningssjef Johan Biørnstad analyserer resultater. Foto: Thomas Vermes.FAGFOLK: Laboratorieingeniør Anne Flore Bakke, veterinær Øistein Larsen og forskningssjef Johan Biørnstad analyserer resultater. Foto: Thomas Vermes.

– Ville kostet millioner

Fortsatt er hovedbeskjeftigelsen på gården å levere atskillig større kvanta vanlige egg til Prior.

– Det er en av våre suksess-greier. Skulle du hatt disse hønene oppstallet i forskningsparken, ville det kostet millioner. Det er dyrt å holde forskningsdyr bare til det bruket. For oss har det at en kommersiell eggproduksjon til Prior ligger i bånn, vært avgjørende. Da kommer dette som en attåtnæring, sier Egge.

Antistoffer fra Moer gård brukes i graviditetstester i Kina, Finland, Nederland. Det store produktet er råstoff til en nyrefunksjonstest, som brukes som i stort monn i Kina og blant annet på Karolinska Universitetssjukhuset i Sverige.

SYNERGI: Prior-bilen er jevnlig på Moer gård for å hente vanlige egg. Uten storproduksjon ville ikke spsialeggene bli så lønnsomme. Foto: Thomas Vermes.SYNERGI: Prior-bilen er jevnlig på Moer gård for å hente vanlige egg. Uten storproduksjon ville ikke spsialeggene bli så lønnsomme. Foto: Thomas Vermes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge: 1 vaksine. Danmark: 21.

Ole Egge har en klar formening om hvorfor produksjonen av antistoffer fra høner kan skje akkurat her:

– Grunnen til at vi lykkes, er den gode dyrehelsa i Norge. Kina vet utmerket godt hva vi gjør og skulle gjerne kopiert oss, men får det ikke til på grunn av det allmenne smittepresset der. Takket være god dyrehelse i Norge klarer vi å selge et landbruksprodukt fra høykostlandet Norge til lavkostlandet Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Norge får vanlige verpehøner én vaksine mot smittsomme sykdommer. I Danmark får hønene 21 vaksiner mot smittsomme sykdommer. I USA må det over 30 vaksiner til, og i Kina enda mer.

– I Kina koster en graviditetstest bitte litte grann mer enn ikke noe. Og de bruker antistoffer herfra. Og det går det an å tjene penger på i Norge, utbryter Egge.

Politikken styrer biologien

I januar 2014 delte landbruks- og matminister Sylvi Listhaug utBygdeutviklingsprisen til Moer Gård og Norwegian Antibodies.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da sa jeg til Listhaug at dyresykdommer oppstår biologisk. De spres politisk. Politiske vedtak styrer hvor biologisk materiale forflytter seg i verden, sier Ole Egge.

Øistein Larsen viser til det store utbruddet av kugalskap i Storbritannia på 80-tallet.

– Den gang overstyrte statsminister Thatcher politisk hva man ikke bør gjøre biologisk med fôret, sier Larsen.

– Et annet eksempel på spredning som følge av politisk åpning, er iberiasneglen. Den kom som snylter på levende planter importert til plantesentre, legger Larsen til.

Går så det suser

Allerede etter få års drift går selskapet med pent overskudd. Norwegian Antibodies fikk et driftsresultat på 927.000 kroner av en omsetning på 8,6 millioner i 2013. Omsetningen har ifølge Egge økt i 2014.

Selskapet sysselsetter seks personer, som blant annet driver videreutvikling og ny innovasjon.